Klinische Neuropsychologie. In de reeks: Neuropsychologische handboeken
Dit boek is een herziene en uitgebreide versie van het welbekende overzichtswerk Klinische neuropsychologie , voor het eerst uitgegeven in 1997. In deze versie poogt de redactie om een brede en actuele basiskennis aan te bieden op het gebied van klinische neuropsychologie, zonder dat ze pretendeert alle aspecten van de neuropsychologische functiedomeinen en uitval bij ziektebeelden uitputtend te bespreken.
Het boek is opgedeeld in drie grote secties met eerst een algemene inleiding in de geschiedenis van de neuropsychologie, een visie op de discipline en zijn methoden. Daarbij is aandacht voor inzichten over plasticiteit en herstel. In vergelijking met de vorige uitgave, komen de concrete richtlijnen bij het doorlopen van de diagnostische cyclus van (hetero)anamnese tot terugrapportage echter minder uitgebreid aan bod. De lezer wordt hiervoor in het voorwoord wel verwezen naar een ander recent gepubliceerd werk.
In het tweede deel van het boek worden verschillende neuropsychologische functiedomeinen besproken zoals het geheugen, de visuele waarneming of taal. Telkens is er een samenvatting van theoretische modellen, ook al is dit uiteraard geen exhaustief overzicht van de bestaande cognitief neuropsychologische kennis. Waar dit mogelijk of gepast is, wordt ook informatie over de lokalisatie van functies in de hersenen gegeven. De auteurs vatten kort samen welke leemtes er zijn en wat de verwachte evolutie is op theoretisch vlak.
In het derde deel van het boek komen verscheidene neurologische en psychiatrische beelden aan bod, met een overzicht van neuropsychologische symptomen die bij deze beelden opgemerkt kunnen worden. De auteurs bespreken onder andere vasculaire aandoeningen, traumatische hersenletsel, epilepsie, schizofrenie, stemmingsstoornissen, autismespectrumstoornissen en zelfs psychopathie. In vergelijking met de vorige editie van het boek wordt adhd niet afzonderlijk besproken, maar komen er meer psychiatrische beelden aan bod, wat deels tegemoet kan komen aan vragen uit de klinische praktijk. Een positieve evolutie voor psychologen werkzaam in de ouderensector is dat verschillende dementiebeelden in deze editie elk een afzonderlijk hoofdstuk omvatten.
Dit overzichtswerk is in de eerste plaats gericht op de beginnende (neuro)psycholoog en kan met weinig voorkennis gelezen worden. Vakjargon wordt toegelicht en regelmatig verwijzen de auteurs naar voorbeelden uit de praktijk, wat het lezen vlot en aangenaam maakt. Zoals de redactie aangeeft, zal de ervaren clinicus mogelijk genuanceerder denken over bepaalde zaken. Toch biedt het boek voldoende verdieping om als psycholoog in de praktijk aanknopingspunten te vinden. Dit is een uitstekend werk ter introductie tot de discipline, bovendien suggereert de redactie in het voorwoord van het boek bijkomende literatuur die een overzicht geeft van belangrijke neuropsychologische testen uit het Nederlandse taalgebied, de diagnostische cyclus, kinderneuropsychologie en neuropsychologische behandelingen. Deze suggesties worden in de appendix aangevuld met een verwijzing naar recente internationale vakliteratuur. Hoewel Vlaamse gegevens – bijvoorbeeld betreffende de organisatie van de gezondheidszorg en de normering – ontbreken, vormt dit boek een toegankelijk overzichtswerk en kan het als standaardwerk worden beschouwd.
Lies van Assche