Dropping the baby and other scary thoughts
Dit zijn slechts enkele van de gevalsbeschrijvingen waarmee Karen Kleiman en Amy Wenzel angstaanjagende gedachten bij (nieuwe) moeders presenteren. Zij willen daarmee zowel bij moeders als bij hulpverleners (pediaters, gynaecologen, sociaal assistenten, … ) het taboe dat rond deze gedachten hangt, doorbreken en informatie en inzicht doen toenemen. De casussen worden steeds geplaatst binnen een theoretisch en academisch kader. Lezers die dit te technisch vinden, kunnen dit deel overslaan, wat het boek in de dagelijkse praktijk handig maakt.
Er is een logische opbouw in drie delen: wat gebeurt er, klinische aandachtspunten en doorbreken van de cyclus van angstaanjagende gedachten. In het eerste deel komt het hoe en waarom van de angsten van moeders aan bod. Het tweede deel geeft aanwijzingen of hulp nodig is, wat de barrières zijn en hoe op angstige gedachten te screenen. Het derde deel beschrijft de behandeling, zowel wat je als moeder zelf kan doen als professionele behandelopties. In dit deel wordt er ook een direct bruikbaar protocol beschreven. Elk hoofdstuk eindigt met een ‘extra handvat’ voor de moeders en een ‘klinische tip’ voor de hulpverleners.
Het boek is op een respectvolle manier geschreven door twee clinici, autoriteiten in dit specifieke domein. Het sluit nauw aan bij de leefwereld van vele vrouwen in de postpartale periode. Het enige waar ik me zorgen over maak, is de lengte van het boek. Ik hoop dat moeders met angstaanjagende gedachten de tijd en de kracht hebben om dit boek te lezen.
Het bespreekbaar maken van belemmerende gedachten en gevoelens vormt een belangrijk doel van dit boek zodat iedereen van deze levensfase kan genieten. Om in ons taalgebied écht bruikbaar te zijn voor de doelgroep, is echter een Nederlandse bewerking nodig.
P. Corveleyn