Suïcidaal gedrag in Belgische gevangenissen: overzicht en geïntegreerd preventiemodel
Achtergrond Suïcidaal gedrag is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid dat bepaalde groepen in de samenleving onevenredig treft, onder wie gedetineerden.
Doel De epidemiologie van en risicofactoren voor suïcidaal gedrag in Belgische gevangenissen in kaart brengen, om zo aanbevelingen voor suïcidepreventie te formuleren.
Methode Een nationale dossierstudie van alle suïcides in Belgische gevangenissen over een periode van 20 jaar (2000-2019) en een grootschalig surveyonderzoek bij 13% van de totale gevangenisbevolking in België (n = 1326).
Resultaten Een op drie (33%) overlijdens in Belgische gevangenissen is een suïcide. Van alle gedetineerden in België deed 22% ooit in het leven een suïcidepoging, waarvan de helft (10%) tijdens hun opsluiting. De prevalentie van suïcidale gedachten en pogingen is hoger bij vrouwelijke dan mannelijke gedetineerden. Risicofactoren voor suïcidaal gedrag in detentie omvatten recente suïcidale ideatie, een eerdere suïcidepoging of zelfverwonding zonder suïcidale intentie, psychiatrische morbiditeit, detentiespecifieke stressoren en aspecten van het penitentiair leefklimaat.
Conclusie In België komt suïcidaal gedrag vijfmaal vaker voor bij gedetineerden dan bij de algemene populatie. We formuleren een geïntegreerd preventiemodel dat twee complementaire pijlers omvat: interventies die gericht zijn op personen met een verhoogd risico en populatiestrategieën die het welzijn van alle gedetineerden bevorderen.