Autism spectrum disorders
Al in 2018 verscheen dit naslagwerk. De redactie probeert om alle aspecten van autismespectrumstoornis (ass), van de etiologie tot diagnostiek en behandeling, op een begrijpelijke manier weer te geven. Op de achterflap lezen we dat de doelgroep breed is: het boek is bedoeld voor zowel professionals als ouders van kinderen met ass. Dit blijkt echter niet altijd zo te zijn: sommige hoofdstukken vereisen uitgebreide medische voorkennis (zoals de hoofdstukken over genetica en immunologie) en andere zijn juist nogal oppervlakkig geschreven, zonder voldoende te refereren naar evidentie (bijvoorbeeld in het hoofdstuk over het developmental, individual difference, relationship-based (dir)-model).
Er ligt weinig focus op etiologie of beschrijving van de psychische stoornis zelf, maar meer op assessment en behandeling. Op dit gebied had ik als clinicus gehoopt om duidelijkere adviezen te krijgen die ik mee zou kunnen nemen in de dagelijkse praktijk, maar die biedt het boek helaas weinig.
Ieder hoofdstuk werd geschreven door een expert op dat gebied, wat diepgang geeft, maar er is weinig samenhang tussen de verschillende hoofdstukken. Dit is een voordeel voor de lezer die dit boek als naslagwerk wil gebruiken, maar een nadeel voor bijvoorbeeld een ouder of student die het van A tot Z wil lezen. Het boek heeft duidelijk een Amerikaanse insteek, wat bijvoorbeeld te merken is aan de grote hoeveelheid aandacht voor applied behavior analysis (aba) en minder voor andere soorten therapieën. Onderzoek naar verschillende aspecten van autismespectrumstoornissen is volop aan de gang, en het publiceren van een boek kost tijd, waardoor sommige hoofdstukken wellicht niet meer volledig up-to-date waren bij het publiceren.
De auteurs hadden een hoog doel voor ogen, dat ze volgens mij niet helemaal kunnen waarmaken. Voor ouders lijkt het boek weinig toegankelijk en voor onderzoekers is evidentie niet in alle hoofdstukken even duidelijk aanwezig. Desondanks geeft het dit boek een brede inkijk in deze complexe psychische aandoening, waardoor het vooral geschikt lijkt voor studenten of clinici die op zoek zijn naar een naslagwerk.
J. Steyaert, kinder- en jeugdpsychiater, Leuven