Sleep disorders (2de dr.)
We brengen ongeveer 1/3 van ons leven slapend door, maar weten nog verrassend weinig over de vraag waarom we slapen. Wat we wel weten, is dat chronisch slaaptekort verstrekkende gevolgen heeft met sterke impact op onze levenskwaliteit. Toch hebben de meeste artsen of zorgverleners slechts enkele uren opleiding gekregen over slaap en slaapstoornissen. Dit beknopte naslagwerk (ook in e-book te verkrijgen) komt tegemoet aan een duidelijke lancune.
De auteurs slagen erin om in 120 pagina’s in een handig formaat een goed en relevant overzicht te geven over de fysiologie van de normale slaap en de kliniek van slaap- en waakstoornissen. De huidige kennis van slaapgeneeskunde wordt in een vlot leesbare tekst gebundeld.
Zowel basale aspecten van waak en slaap als de diverse slaapstoornissen worden uitgediept. Aan de hand van overzichtelijke tabellen en schema’s wordt de klinische aanpak van diagnostiek, differentiaaldiagnostiek en behandeling van insomnie, hyper-
somnie, parasomnie en circadiaanse ritmestoornissen samengevat tot een praktijkgericht en werkbaar geheel. Het multidisciplinaire karakter van de huidige slaapgeneeskunde zien we verder weerspiegeld in de hoofdstukken over slaap bij psychiatrische stoornissen en slaapstoornissen geassocieerd met neurologische en somatische aandoeningen. Rekening houdend met de uiteenlopende onderliggende oorzaken van een verstoorde slaap is er behoefte aan een beknopt overzicht dat de clinicus helpt de aard van een de verstoorde slaap of waakzaamheid accurater te bepalen, en de behandeling ervan beter hierop af te stemmen.
Een kader met essentiële aandachtspunten aan het begin van elk hoofdstuk vat de essentie ervan samen en enkele goed gekozen referenties aan het einde van het hoofdstuk wijzen de geïnteresseerde lezer een korte weg naar uitgebreidere literatuur over recent onderzoek over het behandelde onderwerp.
De beknoptheid van dit boek en de klinische bruikbaarheid ervan zijn duidelijke pluspunten voor het doelpubliek van artsen en zorgverleners die bij klachten over de slaap verder willen gaan dan de automatische reflex van (over)medicalisering of onmiddellijke doorverwijzing naar een slaaplaboratorium. Hierbij ontsnapt het handige naslagwerk aan té ver doorgedreven vereenvoudiging, zodat geen afbreuk gedaan wordt aan de complexiteit van slaap- en waakstoornissen.
L. Gabriëls