The ECT Handbook (3de dr.)
In deze nieuwe editie van het ect-handboek worden de recente Britse richtlijnen voor de praktijkvoering van elektroconvulsietherapie (ect) voorgesteld. Deze derde editie is een grondige bewerking van de vorige (2005). Diverse hoofdstukken werden aangepast conform de huidige wetenschappelijke inzichten en enkele nieuwe hoofdstukken werden toegevoegd: o.a. over werkingsmechanisme, tandheelkundige aspecten, cognitieve bijwerkingen, visie van patiënten en familie over ect, andere neurostimulatietherapieën. In deze derde editie komen verder enkele, voor de praktijkvoering van ect belangrijke, recente Britse evoluties aan bod. De indicaties voor ect bij depressieve stoornissen zijn, in tegenstelling tot de vorige editie, in de huidige editie zeer gelijklopend aan de nice-richtlijnen (2009) die, in vergelijking met vroegere nice-richtlijnen, duidelijk minder restrictief zijn betreffende het gebruik van ect in de behandeling van depressie. Verder is, eveneens in beide richtlijnen, afgestapt van het advies om routinematig te starten met unilaterale elektrodeplaatsing, maar wordt meer belang gehecht aan de betere effectiviteit van bilaterale elektrodeplaatsing. De implementatie van een accreditatie voor ect-centra in Engeland en Schotland (resp. ectas en sean) en de herziening van de Britse wetgeving inzake de geestelijke gezondheidszorg werden eveneens opgenomen in de nieuwe editie.
Het boek geeft in 23 hoofdstukken een up-to-date en kwalitatief goed overzicht van de huidige praktijkvoering van ect. De hoofdstukken zijn duidelijk gestructureerd, lezen vlot en sluiten meestal af met een kort resumé aan de hand van aanbevelingen of ‘key points’. De kwaliteit van de hoofdstukken varieert enigszins, wellicht te wijten aan het feit dat er veel auteurs betrokken zijn. Er is echter op dat vlak meer uniformiteit dan in de vorige editie. Het hoofdstuk over vervolg- en onderhouds-ect is aanzienlijk uitgebreid en geeft duidelijke richtlijnen, conform recente publicaties.
Het nieuwe hoofdstuk over de cognitieve bijwerkingen van ect is degelijk uitgewerkt. Gebitsproblemen worden zeer uitgebreid besproken, terwijl de overige bijwerkingen van ect slechts summier aan bod komen. Dit laatste doet echter niet af aan de kwaliteit van het handboek.
Het boek is een waardevolle aanvulling op de bestaande literatuur en een aanrader voor psychiaters, anesthesisten en verpleegkundigen die patiënten behandelen met ect. Ook is het boek zinvolle literatuur voor psychiaters en psychiaters in opleiding die patiënten verwijzen voor behandeling met ect.
H. Van Den Ameele