Cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie
achtergrond Cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie zijn twee verschillende vormen van psychotherapie die even effectief zijn voor de behandeling van depressie.
doel Een verklaring vinden voor het ontbreken van effectverschillen. Mogelijke kritische succesfactoren voor deze therapieën worden geanalyseerd.
methode In Psyclit werd gezocht naar publicaties na 1989 met de zoekwoorden 'cognitive behavior therapy', 'interpersonal psychotherapy' en 'depression'; en vervolgens met de zoekwoorden 'National Institute of Mental Health Treatment of Depression Collaborative Research Program' en 'tdcrp'. In PiCarta is gezocht met (combinaties van) de zoekwoorden 'cognitive behavior therapy' en 'interpersonal psychotherapy'.
resultaten Cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie leiden niet tot behandelingspecifieke effecten. De behandelingen verschillen duidelijk in de uitvoering. Patiënt- en therapeutfactoren die positief bijdragen aan de therapeutische alliantie, blijken bij beide therapieën samen te hangen met het behandelresultaat. Enkele patiëntkenmerken leiden wel tot differentiële behandeleffecten.
conclusie Het ontbreken van effectverschillen lijkt het gevolg te zijn van de sterke invloed van gemeenschappelijke factoren op het behandelresultaat.