Kortdurend onderzoek naar de kosteneffectiviteit van langdurige psychotherapie
achtergrond De doelmatigheid ofwel de kosteneffectiviteit van langdurige psychotherapie is vooralsnog onbekend. Dit kan negatieve consequenties hebben, omdat kosteneffectiviteit in toenemende mate gebruikt wordt als criterium in vergoedingsbesluiten.
doel Nagaan welke stappen er genomen moeten worden om snel inzicht te krijgen in de kosteneffectiviteit van langdurige psychotherapie.
methode Het doelmatigheidsonderzoek wordt in vier stappen beschreven: het opzetten van een model, het schatten van de kosten, het waarderen van de effecten en het schatten van de effecten. Vervolgens wordt bekeken hoe dit onderzoek toegepast kan worden bij het concretiseren van de kosteneffectiviteit van langdurige psychotherapie.
resultaten In tegenstelling tot klinisch onderzoek, ligt bij kosteneffectiviteitonderzoek de nadruk niet zozeer op gerandomiseerd onderzoek binnen een sterk gecontroleerde testomgeving. Veeleer ligt de nadruk op valide schattingen van de echte kosten en effecten in de praktijk. Met behulp van (bestaand) naturalistisch onderzoek kunnen grote delen van het economische model ingevuld worden. In het verleden is deze strategie succesvol toegepast bij andere interventies. Toen bleek dat zelfs gedeeltelijk ingevulde economische modellen verrassende nieuwe inzichten kunnen geven bij beleidsvraagstukken. Gerandomiseerd onderzoek blijft natuurlijk wel wenselijk om de onderbouwing van de effectiviteit van langdurige psychotherapie verder te verstevigen.
conclusie Ook wanneer de uitkomsten van gerandomiseerd onderzoek (nog) niet bekend zijn, bieden naturalistische onderzoeken en de hiervan afgeleide economische modellen mogelijkheden om beleidsbeslissingen te ondersteunen. Op deze manier kan proactief worden omgegaan met maatschappelijke beoordeling van de doelmatigheid van langdurige psychotherapie.