'Expressed Emotion' en psychoserecidief
Expressed Emotion (EE), een indicator voor gezinsstress, wordt bestudeerd in relatie tot het vóórkomen van psychoserecidieven. Traditioneel worden gezinnen ingedeeld in hoge en lage EE. Deze globale indeling vormt geen goede weergave van de complexiteit van het gezinsklimaat. Voorts detecteert deze maat geen kleine verschillen in EE, bijvoorbeeld wanneer EE longitudinaal wordt bestudeerd.
Om aan dit probleem tegemoet te komen werden twee samengestelde schalen voor EE ontwikkeld, gebaseerd op items van het vijfminuteninterview (FMSS). In een groep van 120 ouders van patiënten met recent ontstane schizofrenie vormden zes items volgens Mokkenschaal-analyse een eendimensionale schaal betreffende kritiek/ dissatisfactie. Een tweede schaal, bestaande uit twee items, betrof Emotionele Overbetrokkenheid (EOB).
De relatie tussen psychoserecidieven enerzijds en de kwantitatieve schalen en de dichotome index voor EE anderzijds werd onderzocht. Het verband tussen de kritiek/ dissatisfactieschaal en recidieven bleek significant voor moeders, maar niet voor vaders. Wanneer de scores van vaders en moeders werden gecombineerd in een gezinsprofielscore, was het verband met recidieven sterker dan wanneer de ouders apart werden geanalyseerd. Voor de twee-item EOB-schaal en de oorspronkelijke, dichotome EEindex werd geen relatie gevonden met psychoserecidieven.
Concluderend mag gezegd worden dat het indelen van gezinnen in hoge en lage EE mogelijk een EE-effect versluiert.