Houding van patiënten ten aanzien van ontslag bij langdurige opname in een psychiatrisch ziekenhuis
Met behulp van onderzoek is gepoogd op de volgende drie vragen een antwoord te verkrijgen:
_ Hoeveel lang opgenomen patiënten in psychiatrische ziekenhuizen staan positief of negatief tegenover ontslag?
_ Verschilt de ontslaghouding van de patiënt en zijn/haar beleving van afdeling/instelling naar duur van opname?
_ Zijn personen die na een langdurige opname nu in beschermende woonvormen verblijven positiever over hun verblijfsituatie dan personen die nog steeds lang in psychiatrische ziekenhuizen opgenomen zijn?
De gegevensverzameling ten behoeve van deze vraagstelling vond plaats bij een steekproef van 276 lang opgenomen patiënten in 5 psychiatrische ziekenhuizen en 179 bewoners van 21 beschermende woonvormen. Bij dit onderzoek werd gebruik gemaakt van de VOL III (Haveman 1987), een gestructureerde interviewlijst met 25 vragen.
Eén kwart (26%) van de lang opgenomen patiënten in psychiatrische ziekenhuizen wilde niet meer van verblijfsituatie veranderen, éénderde (36%) van de patiënten twijfelde, terwijl evenveel patiënten (38%) de voorkeur gaven aan een verblijf buiten het psychiatrisch ziekenhuis. Met de duur van de opname nam het aantal patiënten toe dat niet met ontslag wilde gaan, en werd het verblijf in het ziekenhuis door meer patiënten positief beleefd. Deze relatie tussen verblijfsduur en houdingsfactoren werd ook voor een groot aantal subgroepen van patiënten gevonden. Ten slotte bleek dat bewoners van beschermende woonvormen hun huidige verblijfsituatie als aanzienlijk prettiger beleven dan personen die voor beschermende woonvormen in aanmerking komen maar nog steeds in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven.