Understanding research in clinical and counseling psychology. 2de druk
Wie onderzoek wil doen in het veld van de klinische psychologie en psychotherapie kan niet zonder een stevige brok methodologische kennis. Het voorliggende multi-author boek, dat aan zijn tweede editie toe is, wil hieraan tegemoetkomen.
Het boek bestaat uit 4 delen. In het eerste deel (Research foundations) wordt uitgelegd waarom wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is voor de klinische psychologie en psychotherapie (de auteurs illustreren dit met de vroeger vaak geadviseerde ‘gedachtestop’-techniek bij dwangmatig piekeren, waarvan onderzoek uiteindelijk heeft aangetoond dat hierdoor het probleem alleen maar wordt verergerd). Ook voor- en nadelen van diverse meetmethoden, het nemen van steekproeven en de verschillende vormen van validiteit worden besproken.
In het tweede deel (Research strategies) wordt op een gedetailleerde manier aandacht besteed aan groepsonderzoeken, single-case designs , correlationele methoden, klinische trials en meta-analyses.
Het derde deel (Research practice) behandelt onderwerpen zoals ethische richtlijnen, kritisch lezen van literatuur, plannen van dataverzameling en het uitvoeren van analyses.
Het laatste deel (Special problems) bevat onder meer een interessante discussie over de verschillen tussen efficacy en effectiveness (resultaten van gerandomiseerde gecontroleerde trials zijn niet zonder meer toepasbaar op de doorsneepatiënt in de echte wereld). Verder komen aan bod: problemen bij het generaliseren van researchdata naar andere culturen, onderzoek in het kader van een private praktijk, onderzoek met kinderen, ouderen en families.
Een pluspunt van dit boek is dat het niet alleen een schat aan gefundeerde methodologische handvatten aanreikt, maar, met concrete illustraties, ook bruggen slaat naar de klinische praktijk. Het is een must voor psychologen en psychiaters die zich op het onderzoekspad willen begeven, maar het past zeker ook in de bibliotheek van clinici die research-minded zijn.
B. van Houdenhove