Trauma practice. Tools for stabilization and recovery (2de druk)
Dit boek behandelt stap voor stap de stabiliserende en cognitief-gedragstherapeutische behandeling van traumapatiënten of traumaoverlevenden, zoals ze in dit werk genoemd worden, waarmee impliciet helder wordt gemaakt dat het om ernstige, levensbedreigende gebeurtenissen gaat die de patiënten hebben ervaren en waarmee ze nog steeds kampen. Het standaardvoorbeeld is 9/11.
Het boek is geschreven voor de getrainde traumahulpverlener en voor de opleideling in dit vakgebied, met als doel hun de kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om cognitieve gedragstherapie effectief toe te kunnen passen bij traumapatiënten.
De auteurs maken duidelijk dat het boek slechts richtinggevend is en niet als substituut kan dienen voor de klinische training onder supervisie die nodig is om de behandelde principes en uitgangspunten toe te passen in de praktijk. Het boek ademt een optimistische Amerikaanse attitude zonder de problemen van traumabehandeling uit de weg te gaan; zowel de verankering van het trauma in de persoonlijkheid bij deze doelgroep en het gevaar de problematiek middels behandeling — onbedoeld — te verergeren, als de reële mogelijkheid van secundaire traumatisatie bij de therapeut komen aan de orde.
Inhoudelijk is het boek goed, volledig en degelijk. Alle beschreven technieken worden zowel theoretisch als praktisch uitgebreid doorgenomen, waarbij er steeds voorbeelden worden gegeven uit de praktijk, inclusief voorbeelden van materiaal waarmee de patiënten kunnen oefenen. De auteurs vermelden herhaaldelijk dat de lezer dit materiaal mag gebruiken; een gemiste kans is dat dit niet beschikbaar is op internet, iets wat wel gebruikelijk is bij deze uitgever.
Ik concludeer dat dit een goed en degelijk werkboek is dat geschikt is voor behandelaren die intensief werken met getraumatiseerde patiënten of die daarvoor in training zijn.
F. Huismans