Compulsive Buying. Clinical Foundations and
Treatment
Compulsive buying of dwangmatig kopen is een ernstig gedragsprobleem dat vaak miskend of geminimaliseerd wordt. Het gaat om een betrekkelijk onbekend en beperkt gedefinieerd fenomeen dat niet zo zeldzaam is en een hoge psychiatrische comorbiditeit heeft. Vaak wordt deze gedragsstoornis verward met impulsief of excessief koopgedrag. Dwangmatige kopers ervaren een permanente drang om te kopen, ongeacht hun financiële middelen. Ongecontroleerd dwangmatig kopen wordt vaak lange tijd verborgen gehouden en bewustwording van het probleem treedt vaak pas na jaren op door confrontatie met financiële of juridische consequenties of zelfs gebrek aan opslagruimte.
Dit boek geeft een goed overzicht van de stand van zaken van het fundamenteel en klinisch wetenschappelijk onderzoek naar dwangmatig koopgedrag dat vaak samengaat met een vorm van verzameldwang, nl. het oppotten van de al dan niet nuttige gekochte voorwerpen. De auteurs behandelen de brede reikwijdte van dit gedrag. Ze geven een handleiding om deze aandoening beter te herkennen, en de patiënten te begrijpen en te behandelen. Praktische aanbevelingen voor het stellen van een correcte diagnose, meetinstrumenten voor beoordeling van de ernst, comorbiditeit, behandeling en onderzoek worden aangereikt.
Het boek eindigt met een uitgewerkte handleiding voor therapeuten, die gebaseerd op onderzoeksgegevens, met deze patiënten aan de slag willen, compleet met vragenlijsten en oefeningen. Verhelderende en toepasselijke casusbeschrijvingen illustreren de beschreven aanpak. Het boek levert een mooie bijdrage voor verduidelijking van een gedragsstoornis die tot op heden weinig gedefinieerd bleef. Begrippen zoals dwangmatig (compulsief, met interne trigger) en drangmatig (impulsief op externe prikkeling) koopgedrag worden duidelijk tegenover elkaar gezet. Het is wel spijtig dat dit onderscheid niet in alle hoofdstukken consequent wordt doorgetrokken. In één van de hoofdstukken wordt het als fundamenteel aangebracht, maar in andere hoofdstukken lijken dwang en drang met betrekking tot het kopen dan toch weer door elkaar te lopen. Ook het voorgestelde cognitieve en gedragstherapeutische behandelprotocol is niet specifiek en van toepassing op koopgedrag zonder meer.
Dit leesbare boek over dwangmatig kopen is zeker een aanrader voor therapeuten. Het volledig uitgewerkte behandelvoorstel nodigt uit tot gebruik en evaluatie van deze benadering in de klinische praktijk.
L. Gabriels