Simpel. Oplossingsgerichte positieve psychologie in actie
De auteur beoogt de lezer gereedschap aan te reiken om het doel van de psychotherapeutische hulpverlening uit te breiden naar zelfheling en welzijn. De oplossingsgerichte positieve psychologie beschouwt de mens als een uniek individu dat over krachtbronnen beschikt om zijn doel te bereiken: gelukkig worden. De oplossingsgerichte werkwijze is cliëntgericht. De nadruk ligt op de krachtbronnen van de cliënt en men gaat ervan uit dat de cliënt bepaalt wat goede hulpverlening is. Men baseert zich op de non-specifieke therapeutische factoren uitgaande van het gegeven dat slechts 15% van de effecten van psychotherapie aan modelspecifieke technieken wordt toegeschreven.
Enkele thema’s uit het boek zijn de moeite waard om hier te noemen. In hoofdstuk 2 worden de non-specifieke therapiefactoren besproken. Alle effectieve therapievormen hebben de volgende vier factoren gemeen: een vertrouwelijke relatie tussen cliënt en hulpverlener; een professionele setting; een geloofwaardige uitleg over de symptomen; geloofwaardige therapeutische procedures. De auteur geeft ruim aandacht aan (hypnotisch) taalgebruik en het ontwerpen van directe en indirecte suggesties. Hij maakt daarbij uitstapjes naar de linguïstiek en citeert regelmatig uit het werk van Milton H. Erickson. Hij gaat in hoofdstuk 5 in op het mechanisme van priming: de min of meer onbewuste beïnvloeding. In hoofdstuk 6 wordt de flowchart beschreven, waarin vier typen werkrelaties zijn weergegeven: de vrijblijvende, de zoekende, de consulterende en die van de samenwerkende experts. Deze hangen samen met de mate waarin de hulpvraag werkbaar is en de cliënt in staat is van zijn krachtbronnen gebruik te maken. De appendices 1 en 2 gaan uitvoerig in op de techniek van de schaalvragen en de techniek van de wondervraag, twee essentiële technische hulpmiddelen bij de uitvoering van oplossingsgerichte interventies.
Het is jammer dat de begrippen ‘trance’, ‘suggestie’ en ‘hypnose’ regelmatig aan de orde komen en niet nader worden toegelicht. Het boek verdient het om ook op stijl en grammatica te worden gecorrigeerd. Ik heb de indruk dat nu alleen de spellingcontrole is toegepast.
Het boek is vlot en bij momenten humoristisch geschreven. De inhoud is verfrissend en inspirerend. Daarbij heeft de auteur zijn realiteitszin behouden. Hij is wat mij betreft in zijn opzet geslaagd. Ik heb in het boek fraai gereedschap gevonden, waarmee ik mijn therapeutisch arsenaal vooral ten behoeve van cliënten met kenmerken van cluster C-persoonlijkheidsstoornissen kan uitbreiden.