Effecten van multidimensional treatment foster care for prescholer (MTFC-P) vergeleken met therapeutische gezinsverpleging (TGV)
achtergrond Er is een groeiend aantal (jonge) kinderen aangewezen op pleegzorg in Nederland. Veel pleegkinderen ervaren psychische problemen zoals hechtings- en gedragsproblemen, die de kans op het mislukken van een pleeggezinplaatsing verhogen. De Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, heeft voor jonge pleegkinderen met ernstige psychische problemen de tgv en de mtfc-p. De aanpak van de gedraggerichte mtfc-p-behandeling verschilt op veel punten van de omgevingsgerichte tgvbehandeling en met het voorliggende onderzoek willen we de effectiviteit van beide behandelingen onderzoeken.
doel De meerwaarde van de mtfc-p-behandeling ten opzichte van de tgv-behandeling wordt getoetst. Het doel hiervan is om een gedifferentieerd evidence-based behandelaanbod te ontwikkelen.
methoden Het betreft een gerandomiseerde en gecontroleerde studie bij jonge pleegkinderen. In totaal worden 80 kinderen geïncludeerd, 40 per conditie. Data wordt verzameld met behulp van vragenlijsten, interviews, observaties, cortisolbepalingen en hartactiemetingen. Primaire eindpunten voor de vergelijking van mtfcp met tgv zijn: 1. reductie van symptomen van verstoorde gehechtheid en toename van veilig gehechtheidsgedrag 2. afname van gedragsproblemen. Secundaire eindpunten zijn: 1. herstel cortisolritme, 2. afname van trauma-, depressieve en angstklachten 3. afname van opvoedingsstress. In het onderzoek zijn vier meetmomenten, T(0): vier tot zes weken na aanvang, T(1): na drie maanden, T(2): na zes maanden en T(3): einde behandeling (na een jaar).
resultaten Er is een uitgebreide pilot gedaan naar mtfc-p en tgv. mtfc-p laat een negatieve trend in probleemgedrag van start tot einde behandeling zien, deze lijkt bij te dragen aan de continuïteit van de plaatsing na behandeling. Uitgaande van de uitkomsten van de tgv, lijkt de werkzaamheid van de behandeling met name zichtbaar na het eerste behandeljaar.
conclusie De uitkomsten van beide pilotstudies representeren positieve uitkomsten voor beide behandelingen en zijn in overeenstemming met eerder (buitenlands) onderzoek. De verwachting is dat de uitkomsten van het rct-onderzoek in lijn zullen zijn met deze eerste uitkomsten.