Associaties tussen het dopamine D2-receptorgen en antipsychoticageïnduceerde bewegingsstoornissen bij jonge patiënten met schizofrenie
achtergrond Publicaties over kandidaatgenen bij antipsychoticageïnduceerde bewegingsstoornissen bij schizofrenie gaan met name over tardieve dyskinesie bij chronische patiënten met gemengde etniciteit en rapporteren tegenstrijdige resultaten.
doel Het bepalen van associaties tussen alle antipsychoticageïnduceerde bewegingsstoornissen en eerder significant geïdentificeerde kandidaatgenen voor bewegingsstoornissen bij een homogene groep van jonge patiënten met schizofrenie.
methoden Op basis van bevindingen uit eerdere associatiestudies werden tien kandidaatgenen geselecteerd (18 polymorfismen) en werden deze getest voor mogelijke associaties bij 402 jonge kaukasische patiënten met schizofrenie. De geselecteerde kandidaatgenen hebben betrekking op 1. dopamine receptoren (dopamine D2- en D3-receptor), 2. serotonerge receptoren in interactie met het dopaminesysteem (serotonine 2a- en 2c-receptor), 3. enzymen die de dopamineafbraak reguleren (comt), 4. enzymen die vrije radicalen wegvangen bij dopaminereceptoren.
resultaten Van de 402 patiënten had 38,3% (n = 154) een bewegingsstoornis. We vonden significante associaties tussen 1. akathisie en het TaqI—D-polymorfisme van het drd2-gen (or = 2.3, p = 0,001), 2. tardieve dyskinesie (td + en td gemiddelde scores) en het -141C polymorfisme (or = 0,20 en Beta = -1,5; beide p-waarden = 0,001) van het drd2-gen. Geen van de andere polymorfismen was significant geassocieerd met een bewegingsstoornis.
conclusie We rapporteren een nieuwe en een gerepliceerde associatie van een kandidaatgen met antipsychoticageïnduceerde bewegingsstoornissen, namelijk TaqI—D met akathisie en -141C met tardieve dyskinesie, beide polymorfismen zijn gelegen in het drd2-gen. Echter, meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen.