Klinische en kosteneffectiviteit van mindfulness-based cognitieve therapie en antidepressieve onderhoudsmedicatie in voorkómen terugval bij depressie
achtergrond Mindfulness-based cognitieve therapie (mbct) is een recent ontwikkelde psychologische behandeling die veelbelovend lijkt in het voorkómen van terugval bij patiënten met recidiverende depressie.
doel In deze studie wordt de klinische en kosteneffectiviteit van de combinatie van mbct en antidepressieve onderhoudsmedicatie (adm) vergeleken met alleen mbct enerzijds en alleen adm anderzijds, in het verkleinen van de kans op een depressieve terugval.
methoden Multicenter, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, waarbij de combinatie van mbct en adm (n = 150) wordt vergeleken met alleen mbct (n = 100) en met alleen adm (n = 100). Er wordt gebruik gemaakt van equipoise randomisatie, waarbij deelnemers eventueel een van de monotherapieën kunnen uitsluiten. Gedurende 15 maanden vindt er om de drie maanden een follow-upmeting plaats. De primaire uitkomstmaten zijn depressieve terugval en incrementele kosteneffectiviteitsratio. Secundaire uitkomstmaten zijn de tijd tot een eventuele terugval en de duur en ernst daarvan, psychiatrische comorbiditeit en kwaliteit van leven.
resultaten Voorlopige bevindingen laten zien dat bijna alle deelnemers een van de monotherapieën willen uitsluiten.
conclusie Methodologisch gezien lijkt het noodzakelijk om de groep die ‘alleen mbct’ uitsluit en de groep die ‘alleen adm’ uitsluit apart te analyseren. Mogelijke implicaties van patiëntvoorkeur voor onderzoek en de klinische praktijk zullen worden besproken.
literatuur
Kuyken W, Byford S, Taylor RS e.a. Mindfulness-Based Cognitive Therapy to prevent relapse in recurrent depression. J Consult Clin Psychol 2008; 76: 966-78.
Teasdale TA, Segal ZV, Williams J.M e.a. Prevention of relapse/recurrence in major depression by Mindfulness-Based Cognitive Therapy. J Consult Clin Psychol 2000; 68: 615-23.