Gezamenlijke medische afspraak (GMA) depressie
achtergrond Een positief resultaat van somatisch gma leidt tot implementatie in de ambulante ggz bij stemmingsstoornissen.
doel Verminderen van depressie, met gebruik van de groep als bondgenoot/ervaringsdeskundige. Betere behandeling en voorlichting, verhogen patiënttevredenheid, meer werkplezier en grotere productiviteit. Kortere wachtlijst individuele medicatieconsulten.
methoden De behandeling bestaat uit een tweewekelijks doorlopend groepsmedicatiebehandelcontact voor 6-10 cliënten met een matige tot ernstige depressie met of zonder medicatie: samen 90 minuten naar de dokter en verpleegkundig specialist, exclusief voorbereiding en verslaglegging. Het vervangt het individuele medisch consult bij de psychiater. Sommige cliënten hebben individuele behandeling bij een psycholoog/ spv'er. Thema's: afhankelijk van de vragen. Deze worden regelmatig herhaald of anders aangeboden. Onderwerpen: Wat is een depressie en hoe kom je ervan af? Oorzaken en kwetsbaarheid. Waarom medicatie of niet? (Bij)werkingen, wisselwerking met andere medicatie, therapietrouw. Hoe kom je van de pillen af? Wat kun je doen? Omgaan met verliezen, rouw en suïcidaliteit. Denkpatronen wijzigen, structuur aanbrengen, omgaan met je omgeving, plezierige activiteiten vergroten. Gewerkt wordt met metaforen, tekeningen en ontspanningsoefeningen. Instroom: na eerste psychiatrisch consult, gedurende de behandeling en deels wachtlijstcliënten. Naast het bespreken van het één-op-éénconsult is er aandacht voor en interactie over de thema's die voor iedereen gelden. Er is geen draaiboek, daarom geschikt voor ervaren hulpverleners. Er wordt met regelmaat bij een volgende sessie met behulp van literatuur doorgewerkt aan een vorig thema.
resultaten nivel-onderzoek somatisch gma (n = 123): - Ik heb geleerd van medepatiënten en hun vragen: ja: 91,9%. - Ik raad gma aan bij anderen: ja: 96%. - Bij volgende afspraak met arts kies ik voor gma: ja: 78,3%. In depressiegroep wordt nu onderzoek gedaan. Er is veel veiligheid en een hoog interactieniveau in de groep. Ook thema's als impotentie en suïcidaliteit worden open besproken. Groepsleden adviseren elkaar over medicatiegebruik en depressieve klachten. Cliënten durven meer te zeggen dan alleen bij psychiater. Veel herkenning door peergroupcontact. Aan herstel werken voor medecliënten werkt motiverend en geeft steun. Werken met twee disciplines heeft voordelen. Er is meer tijd om informatie te delen en de medische behandeling is kwalitatief verbeterd. Aandacht vraagt het werven van cliënten. De startdrempel is door onbekendheid groot en behandelaren denken onvoldoende aan deze optie, hebben te weinig kennis om cliënten te motiveren.
conclusie Gezamenlijke medische afspraken kunnen voor veel cliënten een goede vervanging zijn van het één-op-éénpsychiaterconsult en leveren een positieve bijdrage aan de behandeling van depressieve cliënten onder andere door het vergroten van het zelfmanagement en cliëntparticipatie in het behandelproces.