Emotionele en gedragsproblemen tijdens de adolescentie: de rol van temperament-omgevingsinteracties
achtergrond Om de prevalentie van psychische stoornissen te verminderen is preventie van (1) eerste episodes, (2) het overgaan van een acute naar een chronische stoornis en (3) een recidief episode van het grootste belang. Dit vereist kennis van de etiologie, in het bijzonder met betrekking tot de invloed van persoon(gen)-omgevingsinteracties op de kwetsbaarheid en weerbaarheid gedurende de kindertijd en de adolescentie. Beide hebben namelijk op de lange termijn effect op de mentale gezondheid van volwassenen.
doel Het onderzoeken van de invloed van interacties tussen verschillende temperamentskenmerken op de kinderleeftijd, verschillende vormen van sociale stress en ernstige gebeurtenissen op de ontwikkeling van internaliserende en externaliserende problemen gedurende de adolescentie.
methoden Data werden verzameld in de context van de longitudinale trails-studie in een steekproef van de algemene bevolking bestaande uit 2230 kinderen van 10-11 jaar bij de eerste meting. Temperament werd gemeten bij de eerste meting. Sociale stress, ernstige gebeurtenissen en psychopathologie werden gemeten bij de follow-upmetingen. De belangrijkste uitkomstmaten waren internaliserende (bijvoorbeeld depressie) en externaliserende problemen (bijvoorbeeld antisociaal gedrag).
resultaten Naast hoofdeffecten was er een moderatie-effect van temperament op de invloed van opvoeding, separatie van de ouder, afwijzing door leeftijdgenoten en lage sociaal-economische status op de mentale gezondheid. De twee belangrijkste temperamentskenmerken waren: een verminderde frustratietolerantie, die de negatieve invloed van sociale stress en ernstige gebeurtenissen vergrootte, en pogen om controle uit te oefenen, die juist beschermde, met name voor externaliserende problemen. Interactie-effecten waren afhankelijk van geslacht en het type van mentale problemen. Een sterke behoefte om bij de groep te willen horen verhoogde bijvoorbeeld alleen bij meisjes de negatieve impact van ouderlijke echtscheiding.
conclusie Temperament modereert het pathogene effect van verschillende stressoren. Met name temperamentskenmerken die samenhangen met emotionele responsiviteit en zelfregulatie zijn van belang. Modererende effecten zijn vaak afhankelijk van geslacht en het type problemen.