Empirische evidentie van kortdurende psychodynamische psychotherapie
achtergrond In de afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van kortdurende psychoanalytische psychotherapie (kpt), zowel door middel van rct's als met naturalistisch onderzoek. Toch is de empirische onderbouwing van kpt nog steeds een controversieel punt.
doel Inzicht geven in de bestaande empirische evidentie van kpt voor depressies en andere psychiatrische stoornissen door middel van een overzicht van gepubliceerde meta-analyses.
methoden Literatuuronderzoek naar meta-analyses en reviews die de effectiviteit van kpt onderzoeken bij: (1) uiteenlopende psychiatrische stoornissen, (2) depressieve stoornissen en (3) persoonlijkheidsstoornissen. Effectiviteit wordt uitgedrukt in effect sizes (es's).
resultaten Het literatuuronderzoek leverde 11 geschikte publicaties op. Deze metaanalyses beslaan in totaal 127 primaire onderzoeken naar kpt. De resultaten van het onderzoek zijn consistent. De absolute es's van kpt zijn gemiddeld tot groot (spreiding pre-post-es's 0,71- 2,28) en statistisch significant. Dit geldt tevens voor de relatieve es's van kpt vergeleken met een wachtlijst, minimale behandeling of gebruikelijke zorg(spreiding relatieve es's 0,34-2,28). De es's van kpt verschillen niet van andere vormen van kortdurende psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie (spreiding relatieve es's -0,01 - -0,032). De effecten van kpt lijken behouden te blijven in de jaren na het beëindigen van de behandeling en blijken in sommige gevallen zelfs toe te nemen.
conclusie kpt is een empirisch onderbouwde psychotherapie die een plaats heeft verdiend in de evidence-based psychiatrie.