Depressie voorspelt hartinfarcten, maar hoe dan?
achtergrond Depressie en hartziekten gaan in de toekomst de twee meest belangrijke volksziekten worden, en er is een opmerkelijke samenhang tussen deze twee. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat depressie bij ouderen hartinfarcten voorspelt, ook bij ogenschijnlijk gezonde ouderen. Het pathofysiologisch mechanisme hierachter is onbekend.
doel Het doel van deze onderzoeken was om de neurobiologische karakteristieken van depressie op oudere leeftijd te bestuderen, om zo een verklaring te vinden voor de cardiale oversterfte bij depressie.
methoden Verschillende studies zijn gedaan die gebruik maakten van de data uit de Longitudinal Aging Study Amsterdam (lasa), een longitudinaal cohortonderzoek met 3107 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder. Depressie werd gemeten aan de hand van een vragenlijst, en op diagnostisch niveau volgens de dsm. Cortisol en de inflammatoire biomarkers interleukine-6 (il-6), C-reactief proteïne (crp) werden gemeten in bloed. Potentieel verstorende variabelen (medicatie, chronische ziekten, bloeddruk, cognitieve achteruitgang en cholesterol) werden ook gemeten.
resultaten Depressie voorspelt ischemische hartziekten (relatief risico = 3,00 (95%-betrouwbaarheidsinterval (bi) 1,51-5,93)) . Depressie is geassocieerd met verhoogde spiegels il-6 (oddsratio = 2,49 (95%-bi 1,07-5,80)). Depressie is zowel met hoge als lage cortisolspiegels geassocieerd (Uvormige associatie p = 0,021). Geen relatie werd gevonden met de hoogte van het crp (p = 0,267), dat wel in staat is hartziekten te voorspellen (hazardratio per standaarddeviatie = 1,39 (95%-bi 1,18- 1,63)), maar niet de oversterfte door depressie.
conclusie We concluderen dat depressie bij ouderen gepaard gaat met neuro-endocriene verstoringen. Besproken zal worden waarom het aannemelijk is dat subklinische atherosclerose de verbindende schakel vormt tussen depressie en hartziekten.