De effectiviteit van kortdurende psychodynamische therapie voor de behandeling van depressie; een meta-analyse
achtergrond Van verschillende vormen psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke psychotherapie en probleemoplossende therapie, is de effectiviteit bij de behandeling van depressie aangetoond. Ondanks het veelvuldig toepassen van kortdurende psychodynamische therapie (kpt) in de klinische praktijk, is er voor deze vorm van behandeling veel minder evidentie. Voor psychiatrische aandoeningen in het algemeen blijkt kpt even effectief te zijn als andere behandelmethoden. De vraag is of dit ook het geval is bij de specifieke behandeling van depressie.
doel Het vaststellen van de effectiviteit van kpt bij depressie.
methode Verschillende elektronische databases (PubMed, Embase, Web of Science, Cochrane library en Psychinfo) en andere bronnen (experts, referentielijsten) worden systematisch doorzocht naar effectiviteitstudies. Onderzoeken die een voor- en nameting rapporteren van een kpt-behandeling van depressie worden geselecteerd. De resultaten van deze studies worden opgenomen in een meta-analyse.
resultaten De effectiviteit van kpt wordt vergeleken met een wachtlijstgroep, minimale behandeling, antidepressiva en andere psychotherapiemethoden, waarbij de ernst van de depressieve klachten de belangrijkste uitkomstmaat is. Het algemeen psychiatrisch symptoomniveau, therapie-uitval en kwaliteit van leven zijn secundaire uitkomstmaten. Daarnaast worden de resultaten uit gerandomiseerd onderzoek vergeleken met studies waarin patiënten niet gerandomiseerd aan behandelcondities worden toegewezen.
conclusie De implicaties van de resultaten van deze meta-analyse voor de klinische praktijk worden besproken.