Obsessieve-compulsieve symptomen bij paren: toevallige of bewuste partnerkeuze?
achtergrond Tweelingstudies hebben laten zien dat 40 tot 50% van de variatie van obsessieve-compulsieve (oc) symptomen door genetische factoren wordt veroorzaakt. Eén van de assumpties van tweelingstudies is dat mensen per toeval (random) hun partner hebben uitgekozen. Bewuste (non-random) partnerkeuze kan gevolgen hebben voor de genetische architectuur van een fenotype, afhankelijk van de achterliggende oorzaak van deze partnerkeuze. Het kan zijn dat de partner gekozen is op basis van een overeenkomst in fenotype (phenotypic assortment): 'soort zoekt soort'. Het kan zijn dat partners in hetzelfde sociale milieu verkeren, als gevolg van het ouderlijke milieu, en dat dit stratum vervolgens gerelateerd is aan een bepaald fenotype (social homogamy): 'ons soort mensen'. Ook kan het zijn dat partners in de loop der jaren elkaar hebben beïnvloed waardoor ze meer (of juist minder) op elkaar zijn gaan lijken (marital interaction): 'gelijkenis komt met de jaren'.
doel Onderzoeken of 1 van deze hierboven beschreven mechanismen een rol speelt bij oc symptomen. In dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van tweelingen en hun partners en de ouders van de tweelingen van het Nederlands Tweelingen Register.
methode Door middel van vergelijkingen van correlaties wordt geprobeerd te achterhalen hoe partnerkeuze verloopt voor het fenotype oc symptomen en bekeken wordt wat de mogelijke gevolgen zijn voor de genetische architectuur van oc symptomen.
resultaten Er werd een kleine, maar significante correlatie gevonden tussen partners voor oc symptomen.
conclusie Het is zinvol om bij onderzoek en behandeling rekening te houden met het gegeven dat niet alleen de patiënt, maar ook de partner misschien oc trekken vertoont.