Maternale stress en symptomen van angst en depressie beïnvloeden foetale groeitrajecten; de Generation R-studie
achtergrond Eerder onderzoek heeft laten zien dat maternale stress en symptomen van angst en depressie tijdens de zwangerschap tot afwijkende geboorteuitkomsten, zoals een laag geboortegewicht, leiden.
doel Het verband te bestuderen van maternale stress en affectieve symptomen met foetale groei vanaf het tweede zwangerschapstrimester tot de geboorte.
methoden Binnen de Generation Rstudie, waarbij de deelnemers prenataal gerekruteerd werden voor een multi-etnisch bevolkingsonderzoek in Rotterdam, maakten 6313 zwangere vrouwen deel uit van het huidige onderzoek. Tijdens de 20ste zwangerschapsweek rapporteerden moeders met behulp van de Brief Symptom Inventory en de Family Assessment Device symptomen van angst, depressie en stress binnen het gezin. Door middel van foetale echo-onderzoeken werden in het tweede en derde zwangerschapstrimester de foetale hoofd- en buikomtrek en de femurlengte gemeten. Het geschatte foetale gewicht werd met behulp van de formule van Hadlock berekend. Het geboortegewicht werd verkregen uit medische dossiers.
resultaten Angst en depressieve symptomen tijdens de zwangerschap leidden tot een vertraagde groei van de foetale hoofd- en buikomtrek. Stress in het gezin was gerelateerd aan vertraagde groei van de hoofdomtrek en een kleinere toename van de femurlengte. Affectieve symptomen waren eveneens negatief gerelateerd aan foetale gewichtstoename. Een toename van 1 standaarddeviatie van maternale symptomen van angst resulteerde in een 13,02 gram (95%-bi: -24,59--1,45; p = 0,027) lager geboortegewicht. Maternale stress in het gezin en depressieve symptomen voorspelden geboortegewicht niet.
conclusies Deze studie suggereert dat maternale stress en symptomen van angst en depressie een negatief effect hebben op de foetale groei in het tweede zwangerschapstrimester. Gerandomiseerde gecontroleerde trials moeten uitwijzen of reductie van stress en affectieve symptomen tijdens de zwangerschap het geboortegewicht en de foetale groei daadwerkelijk positief kan beïnvloeden en op lange termijn lichamelijke en psychische problemen bij het kind kan voorkomen.