Boekbespreking
Kleine-levinsyndroom of hoe neurologie en psychiatrie samengaan
P.J.L. Collin, H. Stroink, T. Romein
p-20
achtergrond Het kleine-levinsyndroom (kls) is een zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door terugkerende episoden van hypersomnie, verschillende cognitieve veranderingen en gedragsveranderingen, verwardheid, hyperfagie en hyperseksualiteit. De aandoening wordt vaak voorafgegaan door infecties of trauma capitis. Verschillende patiënten zijn al beschreven, maar de etiologie van deze aandoening blijft onbekend. In een overzichtartikel verschenen in 2005 worden wereldwijd 186 casussen beschreven. doel Aan de hand van een patiënt de differentiële diagnose doorlopen.
methode We bespreken een 16-jarige patiënte met het kls die wordt aangemeld met hypersomnie, verwardheid en gedragsveranderingen. Naast een kinderpsychiatrisch onderzoek, neuropsychologisch onderzoek en lichamelijk onderzoek door de kinderarts wordt er samengewerkt met de kinderneuroloog. De verschillende behandelmodaliteiten, zowel farmacologische als psychotherapeutische, worden besproken.
resultaten Nadat er verschillende diagnoses gesteld en diverse behandelingen ingezet zijn, zien we dat het stellen van de juiste diagnose duidelijkheid schept. Gezien de evolutie van de aandoening was medicatie niet noodzakelijk.
conclusie Het kls is een zeldzame aandoening binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het stellen van deze diagnose heeft een grote impact op de verdere ontwikkeling van de jeugdige. De auteurs menen dan ook dat een goede basiskennis van de neurologie een vereiste is voor goede kinderpsychiatrische zorg.