Boekbespreking
Gehoorbeperking en de relatie met het ontstaan van psychose in een normaal verouderende populatie
M. Van Der Werf, M. Van Der Boxtel, F.R.J. Verhey,
V. Thewissen, J. Van Os
po-54
achtergrond Gehoorbeperking wordt verondersteld een rol te spelen in de ontwikkeling van psychotische ervaringen in zowel klinische als niet-klinische populaties. Ouderdom gaat regelmatig gepaard met gehoorverlies. Er bestaat nog onduidelijkheid over de impact die gehoorbeperking heeft op het voorkomen van psychotische ervaringen in een verouderende populatie. doel Het doel is de eerder beschreven associatie tussen gehoorproblemen en psychoticisme te repliceren in een niet-klinische verouderende populatie. Verder wordt er gekeken of dit verband sterker wordt naarmate de leeftijd toeneemt.
methode Een multivariaat regressiemodel werd gebruikt om de relatie tussen gehoorfunctie en psychoticisme te toetsen binnen een normaal verouderende algemene populatie (N=848; leeftijd: 33-89 jaar). De gehoorfunctie werd objectief (toonaudiometrie) en subjectief (vragenlijsten) vastgesteld. De psychose- en paranoiasubschalen van de Symptom Checklist 90 (scl-90) werden gebruikt als uitkomstmaat. resultaten Hoewel de relatie werd bevestigd voor subjectief gehoorverlies (β=0,102; p=0,001) was het effect groter voor depressie (B=3.69; p=0,000) en niet specifiek voor psychose (B=0,99; p=0,033). Verder bleek er een negatieve interactie te bestaan tussen leeftijd, subjectief gehoorverlies en psychose (β=-0,490; p=0,005).
conclusie Gehoorbeperking blijkt geassocieerd met het voorkomen van psychotische symptomen. Mogelijk spelen depressieve gevoelens hierbij een mediƫrende rol. Veroudering vormt geen risicofactor in het verband tussen gehoorbeperking en psychoticisme.