Ontwikkelingsstrategie en de potentiële impact op de medicatieveiligheid van 'clinical rules' bij lithium
achtergrond Het voorschrijven, toedienen en monitoren van (psycho)farmaca is een complex en foutengevoelig proces. Door toepassing van een beslissingsondersteunend systeem (clinical decision support system; cdss) kan het aantal medicatiefouten worden verminderd. Om een cdss te kunnen toepassen, moeten 'clinical rules' worden geformuleerd.
doel Evalueren van een strategie voor het ontwikkelen van clinical rules en het bepalen van de potentiële impact van deze rules op de medicatieveiligheid. Lithium is hierbij als voorbeeld gekozen wegens de complexiteit van het geneesmiddel.
methode Er werd gebruikgemaakt van de Plan-Do-Check-Actcyclus (pdca-cyclus) met een panel van experts waarmee op basis van literatuurgegevens clinical rules werden geformuleerd. Retrospectief databaseonderzoek vond plaats met behulp van opname-, medicatie- en laboratoriumgegevens uit het elektronische patiëntendossier van het Catharina-ziekenhuis Eindhoven. Clinical rules werden op deze manier getest: positief voorspellende waardes (pvw's) werden bepaald en Potential Adverse Drug Events (pade) werden gescoord.
resultaten De pvw's varieerden van 0,2 tot 1,0 (gemiddeld 0,8) en bij 71 patiënten werden 81 pade's gevonden die voorkomen hadden kunnen worden als het cdss actief was geweest.
conclusie De strategie die gebruikmaakt van de pdca-cyclus samen met een expertteam, is een voorwaarde voor de ontwikkeling van clinical rules voor geneesmiddelen. Toepassing van cdss kan een relevante impact op medicatieveiligheid hebben.