Boekbespreking
De Wet Bopz in Nederland en de buurlanden: verschillen en overeenkomsten met België en Duitsland
M.T. Meuwissen
d-134
Als eerste geneeskundige van een Instelling in de Euregio (Enschede en nabije Duitsland) ben ik al menigmaal geconfronteerd met de verschillen in de wetgeving betreffend de gedwongen opnames. Graag wil ik dat in een breder forum ter discussie stellen. In samenwerking met een Belgische en een Duitse collega wordt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) belicht, startend vanuit de Nederlandse situatie. In Nederland is het autonomieprincipe leidend voor de handelingen die behoren bij het toepassen van de Wet. De begrippen subsidiariteit, proportionaliteit en doelgerichtheid vormen de basis voor het handelen. Ethische aspecten bij het toepassen van de Wet zijn in Nederland belangrijk aan het worden, maar dit is nog in ontwikkeling.
Bij de discussie zal naar voren komen dat er verschillen zijn met de directe buurlanden. Zo is in België het autonomieprincipe bij het toepassen soms minder relevant en kan de dokter 'het nog bepalen'. In Duitsland is men bij toepassen van middelen en maatregelen veel directer aanwezig bij de patiënten.
Door over de verschillen en overeenkomsten te discussiëren, hoop ik dat er een bewustwording kan plaatsvinden, over in het bijzonder de ethische aspecten van de toepassing van de Wet.