Boekbespreking
Wat is het effect van een stabiliserende groepsbehandeling op Complexe PTSS? Een pilotonderzoek
E. Dorrepaal, K. Thomaes, P.J. Draijer, J.H. Smit,
A.J.L.M. Van Balkom
po-45
achtergrond Een complexe posttraumatische stresstoornis (ptss) na misbruik of mishandeling in de jeugd, wordt naast de klassieke ptss-symptomen, zoals intrusies, vermijding en hyperarousal, ook gekenmerkt door affectdisregulatie, bewustzijnsproblemen (dissociatie), stoornissen in het zelfbeeld en problemen in relaties met anderen, somatisatie en problemen met zingeving (Herman 1992). In dsm-iv-tr-termen: ptss 'with associated features' (American Psychiatric Association 2000). In de literatuur is ondersteuning voor stabiliserende behandeling. doel Het onderzoeken van de haalbaarheid van een multisite-rct (randomized clinical trial) naar stabiliserende groepsbehandeling en de effecten daarvan bij een klinisch realistische heterogene populatie.
methode Een behandelprotocol van Zlotnick werd vertaald en tevens uitgebreid (Zlotnick e.a. 1997). Er is een pilotonderzoek verricht in de Nederlands situatie. Stabiliserende groepsbehandeling richt zich op het verminderen van de kernsymptomen van complexe ptss door de cognitieve controle over de symptomen te bevorderen en vaardigheden uit te breiden.
resultaten Voorlopige resultaten van de allereerste pilotgroep (2003) wezen op de haalbaarheid en effectiviteit van zowel behandeling als onderzoek en vormen de basis voor de later gestarte gerandomiseerde trial (Dorrepaal e.a. 2006). De gecombineerde data worden gepresenteerd van de eerste 5 pilotgroepen op 3 locaties in Nederland uitgevoerd (N=36), de data worden momenteel geanalyseerd. We zullen ook data van comorbiditeit presenteren voor discussie over generaliseerbaarheid van de resultaten