Boekbespreking
Vergelijking van verschillende modellen voor risicoberekening voor hart- en vaatziekten bij patiënten met en zonder metabool syndroom
K. Taxis, S. Schorr, M. Fouchier, C.J. Slooff, H.
Sijtzema, K.P. Touw, R. Bruggeman
po-41
achtergrond Schizofrenie en verwante psychosen predisponeren tot diabetes, overgewicht, dyslipidemieën, kortom het metabool syndroom. Dit syndroom gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Er worden in de literatuur verschillende modellen gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten kwantitatief in te schatten, maar deze modellen zijn niet specifiek ontwikkeld voor deze populatie. doel Het vergelijken van verschillende modellen voor het berekenen van het risico op hart- en vaatziekten bij een populatie met schizofrenie.
methode In een cohort van ruim 400 volwassen patiënten met een niet-affectieve psychose, worden transversaal de 28% (!) patiënten met de kenmerken van metabool syndroom vergeleken met de overigen op domeinen als sociaaldemografische en leeftijdsgebonden kenmerken, ziekteduur, behandelingen, symptomatologie, dagbesteding, comedicatie, complicaties, compliance en kwaliteit van leven. Vervolgens wordt met een aantal modellen (waaronder de Framingham Risk Score) bij deze populatie het risico op hart- en vaatziekten berekend. De modellen worden onderling vergeleken om na te gaan welk van de modellen het best toepasbaar is bij deze patiënten.