Boekbespreking
Aspecifieke klachten in relatie tot functionele beperkingen en mentale gezondheid bij getroffenen van de vuurwerkramp
L. Grievink, B. Van Den Berg
s-9
achtergrond Traumatische ervaringen worden beschreven als uitlokkende factoren voor lichamelijk onverklaarde klachten (lok). doel Het bestuderen van de prevalentie en het beloop van aspecifieke klachten die gerapporteerd zijn door getroffenen en het bestuderen van de relatie tussen deze klachten en kenmerken van lok.
methode Een longitudinaal onderzoek onder 815 getroffenen werd uitgevoerd na de vuurwerkramp. De getroffenen vulden gevalideerde vragenlijsten in over gezondheidsproblemen op 3 tijdstippen (3 weken, 18 maanden, 4 jaar na de ramp). Controlepersonen vulden vergelijkbare vragenlijsten in op tijdstippen 2 en 3.
resultaat Getroffenen rapporteerden gemiddeld meer klachten dan controlepersonen op tijdstip 2 (7,5 versus 5,8 klachten) en op tijdstip 3 (6,1 versus 4,9 klachten) (p < 0,001). Getroffenen en controlepersonen met klachten hadden significant lagere scores op de rand36-schalen. Ziektegedrag, depressieve gevoelens en angstgevoelens waren geassocieerd met een hoger aantal klachten. Bijvoorbeeld, meer dan 60% van de getroffenen met 10 of meer klachten rapporteerden depressieve gevoelens en angstgevoelens; in vergelijking tot 2,4% van de getroffenen met minder dan 1 klacht (p < 0,001).
conclusie Tot vier jaar na de ramp komen aspecifieke klachten meer voor bij getroffenen dan bij controlepersonen. Hoewel medische aandoeningen als oorzaak voor de klachten niet uitgesloten kunnen worden, bleek dat de klachten vergelijkbare kenmerken hadden als lok in de algemene bevolking.