Consultatieve psychiatrie in de praktijk
De consultatieve psychiatrie (ook 'liaisonpsychiatrie' genoemd) houdt zich bezig met het verrichten van psychiatrische consulten op somatische afdelingen van algemene ziekenhuizen. De zorg voor deze patiëntengroep, die vaak wordt gekenmerkt door psychiatrische en somatische comorbiditeit, vergt een expertise die de algemene psychiatrische praktijk doorgaans overstijgt. Dit feit wordt in toenemende mate erkend, waardoor het vakgebied zich gaandeweg een eigen positie heeft weten te verwerven in het psychiatrisch spectrum.
Dit boek is welkom, omdat het zich richt op de (weinig besproken) ziektebeeldoverstijgende aspecten van de consultatief-psychiatrische activiteiten. De nadruk ligt daarbij op de praktijk van alledag, dat wil zeggen de organisatie en uitvoering van psychiatrische consulten. Speciale aandacht is er voor het consult bij complexe patiënten, transmurale consultatie, de verpleegkundige bijdrage aan de consultatieve psychiatrie, stafproblemen, en ethische aspecten, zoals onderzoek naar wilsbekwaamheid.
De praktische bruikbaarheid van het boek wordt verhoogd door verschillende illustratieve gevalsbeschrijvingen. Het boek is in eerste instantie bedoeld voor consultatief werkende psychiaters, verpleegkundigen, en assistenten in opleiding die over deze problematiek geïnformeerd willen worden.
Eén minpunt moet mij van het hart: ondanks intensief speurwerk ben ik er niet in geslaagd één Belgische/Vlaamse literatuurreferentie in het boek terug te vinden. Zou de liaisonpsychiatrie bij de taalgenoten in het zuiden dan onbestaande zijn?
B. van Houdenhove