De erfelijkheid van psychiatrische aandoeningen
Erfelijkheidsonderzoek in de psychiatrie is het laatste decennium ook door ontwikkelingen in de moleculaire biologie opnieuw sterk in de belangstelling gekomen. Dit tweedelig overzicht geeft van een aantal frequent voorkomende psychiatrische aandoeningen de huidige inzichten over hun erfelijkheid. De waarde van het genetisch onderzoek voor de etiologische kennis van deze aandoeningen, de complexiteit en beperkingen van de onderzoeksmethoden, en de uitdagingen voor de toekomst komen aan de orde.
Het eerste deel belicht de 'klassieke' klinisch-genetische en statistische onderzoeksmethoden (tweeling- en adoptieonderzoek, familieonderzoek en segregatieanalyse) alsook het moleculair-genetische onderzoek (lokalisatie en identificatie van ziektegenen op de chromosomen en de analyse van het genproduct). De complexiteit van erfelijkheidsadvisering bij psychiatrische aandoeningen wordt onder de aandacht gebracht.
De genetische achtergronden van eetstoornissen, angststoornissen en alcoholafhankelijkheid worden in het eerste deel samengevat. Het tweede deel beschrijft de erfelijkheidsgegevens bij schizofrenie, stemmingsstoornissen en de ziekte van Alzheimer.