Effecten van beweeginterventies bij vroege psychose: een kwalitatieve review
Achtergrond Diverse studies tonen de positieve effecten van beweeginterventies op de lichamelijke en geestelijke gezondheid bij patiënten met een vroege psychose. Het patiëntperspectief betreffende de ervaren effecten op het functioneren blijft echter vaak onbesproken doordat de onderzoeksmethoden kwantitatief zijn.
Doel Samenvatten van de ervaringen van patiënten met vroege psychose betreffende het psychologisch, lichamelijk en sociaal functioneren na deelname aan een leefstijlinterventie ter verbetering van de fysieke activiteit.
Methode Gesystematiseerd literatuuronderzoek in MEDLINE/PubMed, Embase en PsycINFO.
Resultaten De zoektocht resulteerde in 101 publicaties, waarvan ik zes kwalitatieve studies includeerde over de ervaringen van patiënten met een vroege psychose na deelname aan een beweeginterventie. In de resultaten waren drie hoofdthema’s te onderscheiden op het gebied van herstel of verbeteringen betreffende het psychologisch, lichamelijk en sociaal functioneren. Obstakels voor deelname variëren van psychotische symptomen, angst en negatieve gedachten tot ontoereikende financiële middelen.
Conclusie Beweeginterventies bij patiënten met een vroege psychose lijken te zorgen voor herstel of verbetering van: 1. het zelfbeeld, zelfvertrouwen en/of de zelfwaardering; 2. de fysieke activiteit, vitaliteit, fitheid en het energieniveau; en voor vermindering van 3. sociale exclusie. Conclusies dienen echter met enige voorzichtigheid te worden geïnterpreteerd, vanwege de grote heterogeniteit en methodologische beperkingen in de zes studies.
Auteurs
Diana van der Poel, verpleegkundig specialist ggz in opleiding (VIOS), Altrecht GGZ.
Correspondentie
Diana van der Poel (contact@leefsaam.nl)
Geen strijdige belangen meegedeeld.
Het artikel werd voor publicatie geaccepteerd op 21-7-2021.
Citeren
Tijdschr Psychiatr. 2021;63(12):861-867