Netwerkpsychiatrie. Samenwerken aan herstel en gezondheid
Steeds meer wordt benadrukt dat de burger zelf verantwoordelijk is voor te maken keuzes die bijdragen aan zijn of haar eigen gezondheid, zowel de fysieke als de mentale. Voor de geneeskunde geldt dan ook de omslag in het denken van ketenzorg naar netwerkgeneeskunde. Dit heeft als uitgangspunt de behoeften van de patiënt centraal te stellen, en deze de regie te laten voeren over de eigen gezondheid in verbondenheid met zijn of haar formele en informele steunsysteem. Netwerkgeneeskunde lijkt daarmee een flexibelere manier van zorg verlenen, die aan de toegenomen complexe zorgbehoefte tegemoet kan komen.
In de psychiatrie is dit netwerkdenken niet nieuw. Echter, het systematisch implementeren van effectieve vormen van netwerkpsychiatrie staat nog in de kinderschoenen. Dit boek onderbouwt een gedachtegoed in ontwikkeling, dat passend is in deze tijd en aansluit bij de herstelondersteunende zorgvisie. Het werken in netwerken kan een krachtig hulpmiddel zijn om deze visie goed vorm te geven.
Het boek is opgedeeld in vier delen. In deel 1 beschrijven de auteurs algemene aspecten van netwerkpsychiatrie. Je kan hier onder meer de onderliggende visie terugvinden, evenals de veranderende rol van de professional.
In deel 2 beschrijven zij hoe netwerkpsychiatrie kan werken in verschillende fasen van herstel bij psychische aandoeningen. Hier gaan zij ook in op preventie van chroniciteit en sociale complicaties en de toepassing daarbij van de principes van netwerkpsychiatrie.
In deel 3 besteden de auteurs aandacht aan het systemisch denken en werken binnen de zorg aan adolescenten, gezinnen en ouders met kinderen.
In deel 4 beschrijven zij op een heldere wijze hoe de resourcegroepen het cement vormen voor het bouwen aan herstel binnen een netwerk over de tijd. Verschillende modellen en voorzieningen zowel binnen als buiten de ggz komen aan bod, waarbij op heldere wijze wordt beschreven hoe je deze met elkaar kunt verbinden en hoe netwerkpsychiatrie een krachtig hulpmiddel kan zijn bij bouwen aan herstel.
Kortom, dit boek is een echte aanrader voor professionals zowel binnen als buiten de ggz die geïnteresseerd zijn in het samen werken aan hoop en herstel, waarbij de professional zich aanpast aan de wensen/behoeften van de individuele cliënt/burger. Het geeft kennis om een visie ook om te kunnen zetten in actie.
W. van der Spek, psychiater, Breda