Angst. Van monster tot stille kracht
In dit boek verdiept de auteur de emotie angst aan de hand van neurowetenschappelijke inzichten. Deze emotie is voor iedereen herkenbaar en is evolutionair ook van grote waarde om te kunnen presteren. Echter, wat als angst overmatig wordt?
Het boek begint met enkele illustratieve ervaringsverhalen waardoor je aandacht al direct getrokken wordt. Het maakt je nieuwsgierig om angst te doorgronden. Ook wil je weten hoe je dit monster dan de baas kan blijven. Het boek is opgedeeld in vijf delen.
In deel 1 zet de auteur uiteen waar angst voor bedoeld is. Aan de hand van neurowetenschappelijke inzichten legt hij uit hoe het vreessysteem werkt en hij beschrijft angst in verschillende levensfasen in de ontwikkeling van de mens. Ook wordt er ingegaan op het nut van een goede angstregulatie.
Deel 2 beschrijft vervolgens wanneer angst overmatig is. Ook de mogelijke oorzakelijke factoren komen daar uitgebreid aan bod. De diverse ervaringsverhalen worden benut om het verhaal te ondersteunen.
Deel 3 begint met een heldere omschrijving hoe je angst kunt zien en wanneer het een klacht wordt en een stoornis. In het vervolg van dit hoofdstuk worden diverse dsm-etiketten omschreven. Echter, de boodschap van dit gedeelte is vooral dat dit slechts een benadering is van een complexe werkelijkheid. De invloed op het gehele menselijk functioneren is nog steeds meer van belang.
Deel 4 beschrijft op een heldere wijze hoe je overmatige angst kan aanpakken, waarbij ook expliciet wordt onderbouwd wanneer je zelfhulp kan opschalen naar professionele hulpverlening. Op heldere wijze beschrijft Boer diverse invalshoeken van psychologische behandeling met daarbij enkele praktische oefeningen voor in de praktijk.
Deel 5 beschrijft aan de hand van ervaringsverhalen hoe je op een positieve, hoopvolle manier tegen chronische angst kan aankijken, zodat achter dat monster een stille kracht zichtbaar kan worden waarmee je ondanks je angst wel leiding blijft houden over jouw leven.
Kortom, de auteur is erin geslaagd om aan de hand van de laatste neurowetenschappelijke inzichten angst te beschrijven als een nuttig hulpmiddel voor de mens. Door een gemakkelijke manier van schrijven en door de illustraties is het een boek dat voor een brede doelgroep zeer waardevol kan zijn. Daarnaast sluit het boek aan bij de huidige tendens in de ggz, waarin men het accent legt op het gegeven dat je van de kwetsbaarheid juist je kracht kan maken door deze te omarmen en te leven voorbij je kwetsbaarheid.
W. van der Spek, psychiater, Breda