Substance use disorders
Dit handzame naslagwerk (pocketformaat) past in elke tas (bij gebrek aan witte jas) en is daardoor handig in gebruik op de werkvloer. Het boekje beoogt dan ook een echt naslagwerk voor in de dagelijkse praktijk van de verslavingszorg te zijn, zowel voor medici als voor niet-medische hulpverleners. Onderwerpen die worden behandeld, variëren van neurobiologische inzichten en epidemiologie tot psychosociale en medicamenteuze interventies bij patiënten met verslavingsproblematiek. Daarmee is het een zeer compleet boek voor het kleine formaat.
Wat verder opvalt in positieve zin is de aandacht die de redacteuren besteed hebben aan correct taalgebruik bij deze gestigmatiseerde patiëntengroep. In de inleiding lichten zij dit expliciet toe en inderdaad hebben zij dit consequent doorgevoerd in het gehele boekje. Terminologie zoals alcoholisme kom je gelukkig niet tegen.
Inhoudelijk zijn vooral de onderdelen over detoxificatie en terugvalpreventie erg goed, compleet en overzichtelijk en is er veel aandacht voor wetenschappelijke inzichten uit epidemiologie en neurobiologie. Daarmee geeft het boekje de lezer veel theoretische achtergrond.
Helaas lijkt de uitgebreide beschrijving van neurobiologie en epidemiologie ten koste te zijn gegaan van de hoofdstukken over dubbele diagnose, somatische comorbiditeit en de psychosociale interventies. Deze hoofdstukken geven de lezer weinig houvast voor de dagelijkse praktijk.
Daarnaast hebben de auteurs gekozen voor een indeling naar thema (bijvoorbeeld diagnostiek of farmacotherapie) en niet naar middel. Wanneer je meer wilt weten over de diagnostiek en behandeling van cannabisafhankelijkheid, moet je dus verschillende hoofdstukken raadplegen. De lijst met hulporganisaties achterin is op zich handig, maar volledig gericht op de Verenigde Staten en daardoor voor Europees publiek minder nuttig.
Binnen het curriculum verslavingspsychiatrie hebben we dan ook gekozen om een andere pocketgids als basisboek aan te bevelen: Addiction medicine uit de serie Oxford Specialist Handbooks (Latt e.a. 2009). Dit boekje is ongeveer even dik, heeft hetzelfde formaat, maar is meer naar Europese leest geschreven, heeft een indeling naar middel, een uitgebreider hoofdstuk over psychiatrische comorbiditeit en heel prettig: een plastic hardcover, hetgeen de duurzaamheid ten goede komt. Beide pocketboekjes hebben overigens geen hoofdstukken over gedragsverslavingen, zoals pathologisch gokken. Dat is nog wel een gemis.
Al met al is Substance use disorders een prima pocketgids, maar voor de dagelijkse praktijk lijkt het alternatieve handboek Addiction medicine toch completer.
- Latt N, Conigrave K, Marshall J, Saunders J, Nutt D, red. Addiction medicine. Oxford: Oxford University Press; 2009.
Oxford University Press,
Oxford 2014
397 pagina’s,
isbn 978-01-998-9816-9,
£ 40,-
A. Schellekens