Depression in later life (2de druk)
Wat heeft de behandelaar van oudere mensen met een depressieve stoornis nodig in de dagelijkse praktijk als het gaat over de ‘state of the art’ voor de behandeling van deze vaak complexe en ernstige ziektebeelden? Een kleine rondvraag onder ouderenpsychiaters levert een diversiteit aan antwoorden op, zoals:
- hoe zou een richtlijn voor medicamenteuze en niet-medicamenteuze interventies er idealiter uit moeten zien en welke plaats
krijgen niet-selectieve mao-remmers daarbij; - het belang van maatschappelijke factoren in etiologie en voortbestaan van depressies;
- samenhang tussen depressie, complexiteit en woonomgeving;
- hoe zit het met de demografische veranderingen die leiden tot ‘andersoortige’ ouderen?
- Baldwin heeft in deze tweede editie van Depression in later life een grotendeels succesvolle poging gedaan om de huidige kennis over dit onderwerp samen te vatten in een handzaam boekje. In een razendsnel tempo behandelt hij vele onderwerpen, in de klassieke opzet van een handboek.
Dat maakt dat het boekje zich niet makkelijk laat lezen, maar wel veel en snel toegang biedt tot ander materiaal via uitstekende (ook veel Nederlandse) referenties, websiteverwijzingen en een aantal appendices met meetinstrumenten. De typografie en lay-out zijn her en der een uitdaging en zouden zich vaak beter lenen voor een onlinepublicatie.
De collega die geïnteresseerd is in psychosociale, psychologische en psychotherapeutische onderwerpen komt er wat bekaaid af. Zo is er nauwelijks aandacht voor de interactie met persoonlijkheidsstoornissen en de daarmee samenhangende specifieke interventies. De collega die op zoek is naar informatie over biologische factoren, comorbiditeit en medicamenteuze behandeling vindt genoeg van zijn of haar gading.
dsm-5 (abusievelijk dsm-v genoemd) wordt gehanteerd als classificatiesysteem waarbij Baldwin de veranderingen ten opzichte van dsm-iv aanstipt, evenals de beperkingen van het dsm-systeem voor de onderhavige doelgroep.
Het is een prestatie om zoveel informatie in 110 bladzijden handzaam samen te vatten. Dat impliceert ook dat het boekje niet uitputtend kan zijn; de gemiste onderwerpen zult u elders moeten zoeken. Een mooi boekje voor de dagelijkse praktijk en voor de arts in opleiding tot psychiater in het aandachtsgebied ouderenpsychiatrie!
T. Dhondt