Hedonic eating. How the pleasure of food affects our brains and behavior
Op het eerste gezicht lijkt het boek afkomstig van één schrijfster, een begenadigde neurowetenschapper op het gebied van voeding, diëten en verslaving. Het blijkt echter een verzameling van tien hoofdstukken van verschillende schrijvers, allen meer of minder bekende neurowetenschappers op het gebied van overgewicht, voeding en diëten.
In haar inleiding beschrijft Avena wat hedonistisch eten inhoudt, een vorm van eten waarbij men dit doet om plezier te beleven in plaats van vanwege een energiebehoefte. Daarna volgen hoofdstukken over de aangeleerde responsen ten opzichte van verschillende smaken, het neurale circuit dat beloningsgerelateerd eten bepaalt, hoofdstukken over de link met craving, hedonistisch overeten en de correlaten met overgewicht.
Ook komt onderzoek aan de orde over diëten als vorm van hedonistische deprivatie, oftewel, hoe caloriebeperking in combinatie met verlies van plezier bij mensen die ernaar streven minder te eten juist het tegenovergestelde, namelijk gewichtstoename, oplevert. Er wordt ons ook in hoofdstuk 8, een gezond alternatief aangereikt, het zogenaamde ‘mindful eten’, dat niet tot deprivatiegevoelens leidt en daardoor niet tot overeten als reactie.
In het een na laatste hoofdstuk gaat de auteur in op de moderne voedselomgeving, de verandering van portiegrootte in Amerika, de wijdverbreide aanwezigheid van wat wij ‘junkfood’ noemen en vooral de zoete frisdranken met hun enorme marketingindustrie.
Door het boek heen klinkt de strijd om gezond te blijven eten, met ‘paleolithische’ en glutenvrije diëten als gevolg. Een interessant boek voor wie daadwerkelijk geïnteresseerd is in de neurobiologie en (neuro-)psychologie van het al dan niet met plezier overeten, maar voor de gemiddelde Nederlandse of Vlaamse psychiater een beetje teveel details.
Annemarie A. van Elburg, Kinder en jeugdpsychiater, Zeist