Living with bipolar disorder. A guideline for individuals and families (updated edition)
De naam van Gary Sachs als coauteur, één van de internationale experts op het gebied van bipolariteit, roept hoge verwachtingen op bij het ter hand nemen van dit psycho-educatieve boekje over bipolaire stoornis en hoe daarmee te leven. Sachs straalt voor mij in het bijzonder een sterke betrokkenheid uit bij de klinische zorg voor mensen met bipolaire stoornis.
Waarom kon er dan niet meer zorg besteed worden aan het eerste algemeen informatieve deel van dit boek, waarin alle helderheid en originaliteit geschuwd wotdt? Een klassieke op de dsm gestoelde beschrijving van de ziekte in al haar vormen, tabellen die niet meer te bieden hebben dan de eerste beste webpagina over deze aandoening, aangevuld met metaforen die gewoon slecht gekozen zijn. En het wordt er niet beter op bij de bruuske overgang naar het hoofdstuk over medicatie voor deze aandoening; als leek moet je totaal verward achterblijven na lectuur ervan. Wat over medicatie en zwangerschap gezegd wordt, bevat enkele belangrijke boodschappen, maar het is niet eenvoudig om die er uit te halen. Het bevorderen van medicatietrouw wordt dan weer met kleuterachtig aandoende tips ondersteund.
En dan volgt opvallend een uitgesponnen hoofdstukje gewijd aan de keuze van je psychotherapeut, waarbij niet onterecht aanbevolen wordt iemand te zoeken die de bipolaire problematiek in al zijn aspecten kent. Logische opbouw is weer helemaal zoek als je na de delen over medicijnen en keuze van psychotherapeuten een hoofdstuk over bipolaire stoornis bij adolescenten en kinderen aantreft, dat echter op zich vrij interessant is met een waardevolle lijst met tips voor scholen.
Vanaf hoofdstuk 7 wordt de mogelijke toegevoegde waarde van dit boekje duidelijker: hoe kan je zelf bijdragen aan je eigen levenskwaliteit als je te kampen hebt met een bipolaire stoornis? In alle boeken wordt telkens het belang onderstreept van stressbeheersing, regelmaat brengen in je dagen, communicatie verbeteren, realistische doelen nastreven… Maar hoe pak je dat nu concreet aan? Per aspect wordt in opeenvolgende hoofdstukjes op toegankelijke wijze een praktische aanzet aangereikt die me niet onzinnig overkomt. Ik moest zelfs glimlachen bij het doorkijken van de drie pagina’s met activiteiten die je mogelijk goedgezind kunnen maken: het geluk ligt dichterbij dan je denkt. Toch meen ik dat jezelf veranderen wat meer zal vergen dan het doornemen van een leuk geschreven tekstje met oefeningen en/of tips.
S. Wyckaert