Keuzecriteria voor antidepressiva
Dit boek is een vervolg op het boek Keuzecriteria voor antipsychotica (Verkes & Bruggeman 2008). Het biedt een inleidend overzicht van antidepressiva, met als doel het verantwoord kiezen en voorschrijven van deze middelen in de medische praktijk. .
Het is opgebouwd als een reader, waarin 20 auteurs onder redactie van Verkes en Ruhé de diverse factoren bespreken die de keuze voor een antidepressivum kunnen bepalen. Na een inlei dend hoofdstuk over de neurobiologische inzichten, volgen er 6 hoofdstukken over de rol van: het type van depressie, de angststoornissen, de levensfase (kinderen en ouderen), de bijwerkingen en de farmacokinetische variabelen. Tot slot zijn er nog 3 hoofdstukken over de behandelalgoritmes die toegepast kunnen worden, de effectmaten en de implementatie in de praktijk.
Het boek is vlot leesbaar en goed gestructureerd. Het biedt een grondig en goed gedocumen teerd overzicht, met tabellen en schema’s waar nodig. Vooral de hoofdstukken over de bijwerkingen en de farmacokinetische aspecten zijn opmerkelijk.
Er is echter een aantal beperkingen. De hoofdstukken over de vervolgstappen en de implementatie in de praktijk bieden een kritische bespreking van de algemene richtlijnen, maar bevatten weinig concrete handvatten en adviezen aan de lezer voor de keuze voor een bepaald preparaat in de dagelijkse praktijk, wat toch een gemiste kans is. Enkele interessante real lifecasussen, die de complexiteit van het beslissingsproces aantonen en verduidelijken, zouden in dit verband welkom zijn. Verder dringt een herdruk zich langzamerhand op, aangezien het boek in 2010 uitgegeven werd en de meeste referenties betrekking hebben op publicaties tussen 2000 en 2009.
Als besluit kan men stellen dat dit goed gedocumenteerd boek een degelijk overzicht biedt van de bestaande literatuur over de keuzecriteria voor antidepressiva. Ik kan het boek aanbevelen aan een brede groep van artsen in de eerste- en tweedelijnszorg en aan diegenen die hiervoor in opleiding zijn.
F. Van Den Eede