Het raadsel Spinoza
In zijn nieuwste roman belicht Yalom dan ook afwisselend deze twee hoofdpersonages. Hij probeerde, gesteund door zijn ervaring als psychiater, een indruk te geven van de innerlijke wereld van Bento de Spinoza en Alfred Rosenberg. Bento de Spinoza kreeg in het zeventiende-eeuwse Amsterdam door de joodse gemeenschap een cherem (ban) opgelegd wegens zijn kritische kijk op religie. Alfred Rosenberg, twintigste-eeuwse nazi-ideoloog en medeoprichter van de nsdap , ervaart zichzelf als genie, maar blijft een leven lang hunkeren naar erkenning en respect van Hitler en diens intimi. Eenzaamheid heeft in het leven van beide personages een plaats, zij het dat deze op zeer verschillende manieren wordt beleefd.
Sommige critici stellen dat Yalom te slordig omgaat met historische details, maar hier wil ik tegenover stellen dat het boek vanuit historisch standpunt toch erg interessant blijft aangezien de auteur met veel precisie in het slotwoord beschrijft wat waar gebeurd is en wat tot de fictieve wereld hoort.
Dit boek, dat vlot geschreven is, is dan historisch misschien niet het meest gedetailleerde, maar het geeft een interessante kijk op wat de innerlijke wereld van Spinoza en Rosenberg had kunnen zijn.
Titia Hompes