Hoe krijg ik die boosheid onder controle? Een hulpboek voor jongeren. Vaardigheden en technieken die je te helpen omgaan met boosheid en frustratie (Vert.: E. Musterd-de Haas)
Hoe motiveer je een zwalpende jongere die met zijn boosheid en frustratie iedereen de kast op jaagt tot meer sociaal aangepast gedrag? Met een kookboek! Zo moet de auteur gedacht hebben. Deze werkt als therapeut op middelbare scholen en specialiseerde zich in individuele en groepstherapie voor het leren omgaan met boosheid. Het boek is ook duidelijk bedoeld voor adolescenten die inzien dat hun gedrag over grenzen gaat en bereid zijn daar wat aan te doen.
Het boek is erg vlot geschreven, in korte, overzichtelijke hoofdstukken met veel voorbeelden en praktische oefeningen. Alles staat in het teken van de boosheid leren begrijpen, vanuit sociale, biologische en psychologische context, en daar dan zelf actief en constructief mee aan de slag gaan. Op het einde van het boek verdient de jongere die de cursus doorworsteld heeft, dan ook een heus boosheidsdiploma. En daar knelt voor mij de schoen. Het boek laveert te veel tussen goede bedoelingen en infantiele betutteling. De doelgroep voor dit boek is te beperkt: alleen verstandige, gemotiveerde en van voldoende zelfinzicht getuigende pubers in de leeftijd tussen 12 en 15 jaar zullen hiermee kunnen en willen werken. Voor oudere jongeren of degenen met ernstiger problemen zullen andere middelen nodig zijn.
Kirsten Catthoor