Relaties@autisme.kom. Een programma voor relationele en seksuele vorming voor jongeren en volwassenen met autisme. Deel 2: Relaties
Verklaringsmodellen en theorieën over autisme nemen te vaak de sociale contactstoornis als uitgangspunt. De kern van autisme zit echter, meer dan in de sociale contactstoornis, in de verstoorde informatieverwerking, ook in verband met relaties.
Waar deel 1 van het werkboek, in 2006, ging over sekseducatie voor (rand)normaalbegaafde jongeren en volwassenen met autisme, gaat dit deel 2 over de relationele vorming, een veel complexer onderwerp. Dit boek werd ontwikkeld door de autismedeskundigen en docenten bij Autisme Centraal, een vormingscentrum dat sinds jaren garant staat voor een degelijke vorming over autisme binnen en buiten Vlaanderen.
De deskundigen deden een beroep op de wetenschap om informatie te verstrekken over thema’s waarover weinig wetenschappelijke kennis beschikbaar was, onder andere onderzoek rond het vriendschapsconcept van jongeren met autisme aan de Universiteit van Gent. Gesteund door zowel wetenschappelijke inzichten als de jarenlange praktijkervaring van de leden van de werkgroep werden werkbladen en educatieve methoden ontwikkeld. Dit materiaal werd in try-outs aangepast en bijgewerkt om voldoende ‘autiproof’ te zijn.
In het tweede deel komen de verschillende modules aan bod. De eerste module, ‘relaties algemeen’, wordt benoemd als de kapstokmodule, omdat ze de basisingrediënten van elke relatie beschrijft. Deze basisbegrippen komen terug in de volgende modules: familierelaties, vriendschap, partnerrelatie, professionele relaties en weerbaarheid. Bepaalde modules zijn duidelijk nog niet behandeld in andere werkboeken over dit onderwerp.
Het boek is een parel van didactiek. Hoofdstukken worden ingeleid met een mindmap. De illustraties, de informatie op de afgebeelde werkbladen, zijn gedoseerd duidelijk. De literatuur in de voetnoten is zeer recent (2011) en van doi-naam voorzien. Niet alle materiaal is in het boek voorhanden: een belangrijk deel waarnaar verwezen wordt, zal gedownload moeten worden.
Dit autismevriendelijke Nederlandstalige boek is geschreven voor de steeds uitbreidende groep hulpverleners die met personen met een autismespectrumstoornis werken: zijzelf als ervaringsdeskundigen, ouders en familieleden, leefgroepbegeleiders, vormingsdeskundigen, orthopedagogen, psychologen, artsen … en al diegenen die mensen ‘van binnenuit’ willen leren kennen.
Richard Cayenberghs