Maroda, K.J.
Psychodynamic Techniques. Working with Emotion in the Therapeutic Relationship
Psychodynamische psychotherapie is een vorm van dieptepsychologie die veel overeenkomsten heeft met psychoanalytische therapie. In beide behandelvormen gaat men op zoek naar de onbewuste inhoud van de psyche. Er zijn echter ook belangrijke verschillen. De gesprekken zijn minder associatief en verlopen meer in dialoogvorm. De stoelen worden dan ook niet naast, maar tegenover elkaar geplaatst. Men gaat ervan uit dat een grote emotionele lading een voorwaarde is voor verandering. Deze emotionele lading wordt gezocht in de overdracht, maar ook in de expressie van gevoel en ‘pijn’. De therapeut gaat hiernaar actief op zoek en de affectregulatie wordt rechtstreeks bewerkt. De nadruk ligt minder op het analyseren en meer op het mobiliseren (‘dynamiseren’) van het gevoel. De therapeut heeft een steunende houding en komt op een professionele manier tegemoet aan de verwachtingen van de patiënt. De agressie van de patiënt wordt minder onderzocht. Psychodynamische psychotherapie is populair in de Verenigde Staten en geldt er als prototype van hedendaagse psychotherapie. Een voorbeeld hiervan is de televisieserie In Treatment (tv-netwerk Home Box Office, 2008 en 2010).
Karen Maroda is een psychologe die als docent verbonden is aan het Medical College in Wisconsin. Ze publiceerde al vele artikelen en boeken over techniek en psychodynamische psychotherapie. Zoals de titel aangeeft, behandelt ze in dit boek verschillende technische kwesties. Zo bespreekt ze hoe ze haar therapiepatiënten selecteert, hoe ze omgaat met regressie, woede, erotische overdracht en de aanpak van het einde van de behandeling. Ze wijdt een hoofdstuk aan het probleem van omgaan met affect bij de behandeling van de borderlinepersoonlijkheidsstoornis.
Heel interessant, ook voor psychoanalytische therapeuten, zijn haar aanbevelingen over zelfonthulling en het geven van advies. Telkens staan de emotionele noden van de patiënt centraal. Ze illustreert haar thesis met treffende en onthullende klinische vignetten. Maroda stelt zich kwetsbaar op en gebruikt meer spreektaal. Het boek wordt hierdoor heel persoonlijk en zelf illustratief voor deze therapievorm. De auteur geeft heel concrete richtlijnen over moeilijke, technische thema’s, maar komt nooit opdringerig of alwetend over.
Wie op zoek is naar een inleiding tot de psychodynamische psychotherapie is hier aan het juiste adres. Men krijgt de basis van deze behandelvorm helder uitgelegd door een wijze en ervaren supervisor.
E. Ceysens