De ongeborene heeft recht op bemoeizorg
achtergrond Ervaring met de gecompliceerde problematiek van een psychiatrische stoornis en zwangerschap, heeft ons in het Erasmus mc te Rotterdam het volgende geleerd. Wanneer er vooraf duidelijk is dat de zwangere ten gevolge van haar psychiatrische stoornis niet voldoende goede zorg zal kunnen bieden aan de pasgeborene, is er een verplichting voor de zorgverlener om (ruim) voor de geboorte hier zaken voor te regelen.
doel Duidelijkheid verschaffen aan patiënt en behandelomgeving wat er direct na de geboorte met de pasgeborene moet gebeuren, zodat ad hoc beslissingen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.
methoden Door middel van enkele casus zult u meegenomen worden in de gang van zaken rondom een gecompliceerde patiëntencasus waarbij de rol van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en die van de Raad voor de Kinderbescherming toegelicht zullen worden. Ook zal er aandacht zijn voor de regelgeving rondom een eventuele gedwongen opname.
resultaten De ervaring heeft ons geleerd dat wanneer er ruim voor de uitgerekende datum een duidelijk behandelplan is, waarin vooral duidelijk beschreven staat wat er met de pasgeborene moet gebeuren, dit zal leiden tot meer rust en duidelijkheid in de kraamkamer. Onaangename beslissingen zullen genomen moeten worden, maar daar kan dan vooraf over nagedacht worden en niet ad hoc.
conclusie Nauwe samenwerking tussen verschillende specialismen (verloskunde, psychiatrie, Raad voor de Kinderbescherming) is van groot belang om gezamenlijk een goed behandelplan voor de patiënte in kwestie op te stellen dat al ruim voor de uitgerekende datum aan alle partijen bekend is, zodat niet op het cruciale moment spoedbeslissingen moeten worden genomen.