Fysiologische veranderingen tijdens en na de zwangerschap en de invloed op de (bij)werking van psychofarmaca en drugs bij moeder en kind
achtergrond Gedurende de zwangerschap treden bij de moeder fysiologische veranderingen op die van invloed zijn op de farmacokinetiek en farmacodynamiek van psychofarmaca en drugs. Hierdoor kan de werking of toxiciteit van psychofarmaca tijdens de zwangerschap onbedoeld en ongemerkt veranderen. In het tweede en derde trimester nemen bijvoorbeeld circulerend volume, verdelingsvolume en glomerulaire filtratiesnelheid toe en de albumineconcentratie af. De activiteit van enzymen betrokken bij de klaring van psychofarmaca verandert. Na de zwangerschap is het relevant om te weten of het risico bestaat op intoxicatie of onttrekking en of borstvoeding leidt tot relevante blootstelling aan psychofarmaca bij het kind of niet.
doel Kennis uitwisselen over fysiologische veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap en invloed hebben op de farmacokinetiek en werking of toxiciteit van psychofarmaca. De farmacokinetische veranderingen uiteenzetten waardoor voorspellingen over andere geneesmiddelen kunnen worden gedaan. De invloed van verandering in fysiologie op de toxiciteit van drugs tijdens de zwangerschap bespreken en bespreken wanneer er post partum een risico is op intoxicatie van het kind door psychofarmaca van de moeder.
methoden Door middel van een lezing en een casus worden de onderwerpen besproken.
Er zal aandacht besteed worden aan fysiologische, farmacokinetische, farmacodynamische en praktische aspecten rond psychofarmaca gebruik tijdens zwangerschap en lactatie.
resultaten U bent op de hoogte van de relevante veranderingen tijdens de zwangerschap en post partum die van invloed zijn op de werking van psychofarmaca en de toxiciteit van drugs.
conclusie Moeders die behandeld worden met psychofarmaca hebben adequate begeleiding en advies nodig om de zwangerschap zo zorgeloos mogelijk te kunnen ervaren. Kennis van de invloed van fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap bij de moeder en de kwetsbare processen bij moeder en kind alsook kennis van psychofarmaca helpen daarbij. Multidisciplinaire samenwerking ontsluit kennis en optimaliseert de zorg voor moeders of aanstaande moeders die met psychofarmaca worden behandeld.