De GyPsy-screening - ter detectie van psychopathologie en psychosociale problematiek tijdens de (vroege) zwangerschap
achtergrond Wereldwijd heeft 5-10% van de zwangere vrouwen psychische klachten tijdens de zwangerschap. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de (aanstaande) moeder, maar ook voor het ongeboren kind. Psychopathologie en psychosociale problematiek kunnen persisteren in het kraambed en chronisch worden en kunnen daarnaast leiden tot onder meer prematuriteit en een laag geboortegewicht bij het kind.
doel Vroegtijdige detectie en behandeling van zwangere vrouwen met psychopathologie en psychosociale problematiek, ter voorkoming van negatieve zwangerschapsuitkomsten bij zowel moeder als kind.
methoden De GyPsy-screening is een digitale vragenlijst die gevalideerd wordt. Validatie vindt plaats in drie cohorten van zwangeren, voorafgaand aan de eerste zwangerschapscontrole in het Eramus mc en twee verloskundigenpraktijken in en net buiten Rotterdam. In een van deze verloskundigenpraktijken worden de laatste data verzameld. Middels psychometrische evaluatie zal bekeken worden of de screening valide is en geïmplementeerd kan worden.
resultaten De screening wordt op dit moment in de laatste verloskundigenpraktijk afgerond.
Voorlopige resultaten laten zien dat in het Erasmus mc 39,4% van de zwangeren psychosociale problemen heeft tegenover 32,3% en 40,9 % in de verloskundigenpraktijken. Psychopathologie wordt bij 17,0%, 21,4% en 30,3% van de zwangeren gevonden in respectievelijk het Erasmus mc, de verloskundigenpraktijk binnen Rotterdam en de verloskundigenpraktijk net buiten Rotterdam. Ernstige psychopathologie wordt vooral gezien in het Erasmus mc (8,5%) en milde psychopathologie vooral in de verloskundigenpraktijken (12,1% en 6,6%).
De GyPsy-screening heeft een hoge interne betrouwbaarheid en een redelijke klinische toepasbaarheid. De uiteindelijke resultaten zullen op het congres bekend worden gemaakt.
conclusie Deze volgt tijdens het congres.