Psychiatrie en zwangerschap; specifieke kennis en samenwerking verplicht
toelichting In toenemende mate blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ernstige psychische klachten tijdens de zwangerschap en in het kraambed niet alleen het functioneren van de (aanstaande) moeder beperken, maar ook de ontwikkeling van het (ongeboren) kind ongunstig kunnen beïnvloeden. Aan de andere kant is er ook steeds meer bekend over effectieve behandelingen bij de (aanstaande) moeder en het mogelijk bedreigde kind.
Groeiende kennis op het gebied van psychiatrie en zwangerschap vraagt om bundeling van inzichten en toepassing in de klinische praktijk middels multidisciplinaire samenwerking en goede voorlichting aan patiënten. Hiertoe is recent het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (lkpz) opgericht, dat zich richt op zowel professionals als patiënten (zie www.lkpz.nl).
Het lkpz wil dit symposium gebruiken om zich als vereniging te profileren en (toekomstige) psychiaters en andere geïnteresseerden bewust te maken van een aantal specifieke aspecten van de zwangerschapsgerelateerde psychiatrie en haar behandelmogelijkheden.
leerdoel Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht meer te weten over screening van psychopathologie bij zwangeren, de post-partumpsychose als aparte ziekte-entiteit, effectiviteitsonderzoek van een dagbehandeling voor zwangeren met psychopathologie, de farmacokinetische veranderingen tijdens de zwangerschap en de juridische aspecten van ernstige psychopathologie bij zwangeren.