Behandeling van een negatief zelfbeeld bij mensen met eetproblematiek
achtergrond Het hebben van een laag zelfbeeld speelt een belangrijke rol in het ontstaan en in stand houden van een eetstoornis en is derhalve een essentieel onderdeel van veel eetstoornisbehandelingen. Er zijn echter nauwelijks evidence-based behandelmethoden voor deze problematiek voor handen. Om gedachten op emotioneel niveau te kunnen beïnvloeden, heeft Korrelboom (2000) een serie interventies ontwikkeld; competitive memory training (comet). comet heeft als doel patiënten te laten voelen wat ze al weten door functionele kennis over zichzelf, opgeslagen in het langetermijngeheugen, te leren activeren.
doel Er werd een gerandomiseerde
gecontroleerde trial (rct) gedaan om de effectiviteit van comet binnen een eetstoornissen populatie te bepalen (Korrelboom e.a. 2009).
methoden 53 patiënten werden gerandomiseerd over twee behandelcondities; acht weken treatment as usual (tau) versus acht weken tau + comet. De intensiteit van behandeling was gelijk in beide condities. comet bestaat uit vier stappen:
1. Vaststellen van het negatief zelfbeeld.
2. Vaststellen van het tegenbeeld dat incompatibel is met het negatief zelfbeeld.
3. Versterken van het tegenbeeld middels visualisatie, houding/mimiek, verbalisatie en muziek.
4. Counterconditionering.
resultaten Er werden significante interactie-effecten (behandeling x tijd) gevonden in het voordeel van comet voor zowel zelfwaardering (rse), F(1 ,49) = 7,58, p < ,01 als depressieve klachten (bdi), F(1 ,50) = 5,17, p < ,03.
conclusie De resultaten van dit onderzoek suggereren dat comet, bij patiënten die kampen met eetproblemen, het zelfbeeld positief beïnvloedt. Daarnaast nemen de depressieve klachten af als gevolg van deze interventie. Beide effecten zijn vergeleken met de effecten van tau. De module blijkt een unieke bijdrage te leveren aan deze effecten.